Пронађена два писма Николе Тесле

Срна
Пронађена два писма Николе Тесле

Београд - Пронађена су два писма која је велики научник Никола Тесла упутио генералном конзулу Краљевине Југославије у Њујорку Радоју Јанковићу, а за која се мислило да су изгубљена, потврдили су у београдском Удружењу “Адлигат” које се бави унапређењем српске културе, умјетности и међународне сарадње.

У писмима Тесла пише о Михаилу Пупину, његовој болести и жељи да га посјети у болници, а пронађена су прије неколико дана и уз велики напор откупљена за музеје овог удружења захваљујући залагању Виктора, Бранислава и Горице Лазић, као и Александре Нинковић Ташић, Милоша Јанковића /оснивача “Адлигата”/ и часописа “Недељник”.

Према ријечима Виктора Лазића, ови артефакти су од изузетног значаја за српску културу, писани су јасним ћириличним писмом, а из њих се види веома близак и брижан међусобни однос Тесле и Пупина.

“Писма на више начина мењају познату историју односа ова два научника и потврђују њихову блискост, док у потпуности демантују причу о мирењу на самртничкој Пупиновој постељи, пошто је очигледно да у тренутку писања писама, три месеца пре Пупинове смрти, сукоба између двојице великана није ни било, већ једино жеље да се што пре сретну”, каже Лазић за Тањуг.

Писма ће бити доступна истраживачима у просторијама “Адлигата” од понедјељка, 11. марта, а Удружење “Адлигат” очекује помоћ надлежних институција на њиховој конзервацији и заштити.

“Адлигат” је Удружење грађана за културу, умјетност и међународну сарадњу које су основала 53 интелектуалца како би унаприједили српску културу. Ово удружење је основало Музеј књиге и путовања у коме се представљају све земље и културе свијета путем њихових књига и књига као темељ људске цивилизације и Музеј српске књижевности у коме се представља, не само српска књижевност, већ цјелокупна српска историја у чијем средишту је књижевност. Адлигат је библиотечки термин који означава више разнородних књига укоричених у исте корице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана