Представљен први српски псеудо сателит - Пупин

Танјуг
Представљен први српски псеудо сателит - Пупин

На Другом ваздухопловном самиту југоисточне Европе представљен је први српски псеудо-сателит високог плафона лета (HAPS) назван "Пупин".

Реч је о летелици супер лаке конструкције и масе од 120 килограма, са распоном крила од 25 метара.

Летjелица ће крстарити на висини од 20.000 метара, док је трајање лета предвиђено на око 36 мjесеци. "Пупин" производи енергију за лет путем соларних ћелија.

"Намена летелице је лет дугог трајања у средњем нивоу стратосфере, где функционише као комуникациона станица, покривајући одабрану област у радијусу од 60 километара. Летелица има примену у осматрању, раном упозоравању, примене у метеорологији, агрикултури, пренос сигнала 5Г, Wi-Fi интернет сигнала, HDTV и остало", наводи се у промотивној фотографији летелице "Пупин", коју је конструисала српска фирма "Композит технолоџи тим" (CTT).

Разлог што се овакве летjелице зову псеудо-сателити је тај што лете на много мањим висинама него сателити, али управо због тога имају могућност да мањи регион покривају ефикасније.

За лансирање HAPS беспилотних летjелица потребно је значајно мање новчаних средстава, а временски, могу се знатно брже лансирати него сателити у Земљиној орбити. Још једна битна разлика је то што је HAPS летjелице могуће приземљити због одржавања, што са сателитима у орбити није могуће.

О летjелици је писао и познати британски магазин о војним питањима "ИХС Џејнс".

"Ми смо једна од само пет компанија широм света које тренутно раде на развоју HAPS-а и надамо се да ћемо ускоро почети са тестирањем нашег система, како бисмо доказали концепт и наставили са развојем модела који ће наследити ''Пупина'''', рекао је главни извршни директор ЦТТ и инжењер аеронаутике, Петар Матуновић.

Он је додао да компанија ЦТТ тражи поуздане партнере из авио-индустрије како би појачали рад на "Пупину" и друга два пројекта компаније, беспилотним летjелицама "НТ155" и "НТ161" (НТ су иницијали, којима ЦТТ одаје почаст славном српском научнику Николи Тесли).

"НТ155" је беспилотна летjелица средњег плафона лета и дуге одрживости у ваздуху (МАЛЕ), а конструисана је од композитних материјала, што летjелици омогућава да има комплексан аеродинамички облик и малу тежину, уз велику структуралну јачину потребну за инсталирање подвесних тачака за качење оружја или спољних резервоара за гориво, пише "ИХС Џејнс".

Самит авијације југоисточне Европе (СЕАС) одржан је у Београду 8. и 9. марта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана