Poletela najsnažnija raketa na svijetu VIDEO

Agencija
Poletela najsnažnija raketa na svijetu VIDEO

Kompanija Spejseks, preduzetnika Ilona Maska, lansirala je raketu "falkon hevi" na probni let duboko u svemir. Ukoliko misija bude uspješna, raketa bi trebalo da odnese Maskov Tesla "roudster" u eliptičnu orbitu oko Sunca koja stiže i do Marsove orbite.

Raketa "falkon hevi" ima dva puta veću nosivost i potisak od drugih raketa i može da ponese 64 tone tereta, što je više od aviona Boing 737 sa putnicima, osobljem, teretom i gorivom.

"Roudster" će otići 400 miliona kilometara od Zemlje i kretaće se brzinom 11 kilometara u sekundi, rekao je Mask u ponedjeljak novinarima, dodajući da se procjenjuje da će auto kružiti svemirom nekoliko stotina miliona godina.

Mask je rekao da će na automobilu biti zakačene tri kamere koje bi trebalo da obezbjede "epski pogled", prenio je Bi-Bi-Si.

Na vozačevom sjedištu će biti lutka "starman" (zvjezdani čovjek), a na audiosistemu će ići Dejvid Bouvijeva "Space Oddity".

Ovo bi trebalo da bude veliki korak napred u ambicioznom planu da ljudi u bliskoj budućnosti stupe na površinu Marsa.

Tri minuta nakon lansiranja "falkon hevija", dve manje rakete koje su mu davale snagu su se odvojile da bi se nakon nekoliko minuta uspješno spustile na tačno predviđena mjesta na Zemlji, nedaleko od mjesta odakle su u sklopu "falkona" poletjele.

"Ovo je veliki događaj u istoriji letova svemirom", napisao je CNN nakon što su dve rakete uspešno prizemljile.

Ilon Mask je na društvenim mrežama objavio fotografije i video snimke iz unutrašnjosti "falkona" na kojima se vidi automobil koji sad leti svemirom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana