Од 2021. године укида се помјерање сата у ЕУ

Срна
Од 2021. године укида се помјерање сата у ЕУ

Стразбур - Европски парламент изгласао је да се укида помјерање сата од 2021. године па ће тако све земље ЕУ морати да одаберу љетно или зимско рачунање времена, а до априла ове године да саопште своју одлуку у том смислу.

Одбор за промет и туризам Европског парламента је са 23 гласа “за” и 11 “против” изгласао да се 2021. године укине љетно и зимско рачунање времена.

Заговорници ове одлуке тврде да је укидање љетног и зимског рачунања времена корисно за уштеду енергије, док противници тврде супротно.

Државе чланице ЕУ немају чврст став о нацрту овог закона и имају подијељено мишљење о временској зони у којој ће бити.

Одбор је предложио да измјена времена посљедње недјеље у марту 2021. године треба да буде и посљедња за земље ЕУ које се одлуче за љетно вријеме.

Чланице ЕУ које желе да задрже стандардно или зимско рачунање времена треба да измјене вријеме или помјере сат посљедњи пут посљедње недјеље у октобру 2021. године.

Помјерање сата успостављено је седамдесетих година прошлог вијека, као покушај уштеде енергије због нафтне кризе. Након одређеног времена услиједиле су и друге земље тадашње Европске заједнице, претходнице ЕУ.

Различита правила о љетном рачунању времена уједначена су 1996. године унутар ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана