Nešto čudno se dešava na nebu iznad Njujorka?

Agencije
Nešto čudno se dešava na nebu iznad Njujorka?

Eksplozija transformatora u električnom pogonu u Njujorku obasjala je tokom noći u petak nebo iznad Njujorka čudnim pulsirajućim plavim svijetlom, izazvala više prekida struje, odložila letove i podstakla lavinu viceva na društvenim mrežama o invaziji vanzemaljaca.

Eksplozija je izazvala kratak požar u pogonu elektrokompanije Kon Edison na Kvinsu, nije bilo povređenih, a spektakularno je osvijetljeno njujorško nebo što je podstaklo nalet onlajn komentara.

Poremećena je podzemna željeznica u tom kvartu, na kratko izazvan prekid rada na aerodromu LaGvardija, gdje je bila u prekidu struja.

Guverner Njujorka Endru Kuomo rekao je da se radi o velikom električnom kvaru u podstanici duž Ist Rivera, blizu zatvorskog kompleksa na ostrvu Rajkers i malog zaliva preko puta aerodroma LaGvardija.

Struja je ponovo uglavnom proradila do 23 sata sinoć po lokalnom vremenu (5.00 u petak po centralnoevropskom vremenu) na aerodromu i nastavljen je redovan saobraćaj.

Svijetla su izazvala brojne reakcije na društvenim mrežama i nekoliko očevidaca objavilo je slike i video snimke jakog plavog bljeska koji je ispunio noćno nebo.

Čuvena silueta Menhetna s mostovima preko Ist Rivera odjednom se ocrtala ispred pulsirajućeg svijetla.

Ljudi su se odmah okrenuli društvenim mrežama da saznaju šta se desilo i da podjele mišljenje o onome što su vidjeli i stubovima dima koji izlaze iz transformatora.

“Bilo je potpuno mračno napolju i odjednom se cijela strana istočnog neba osvijetlila i mijenjala boje, to je trajalo nekoliko minuta,” rekla je Madlen Rivs iz Njujorka.

Neki su se pitali da li se radi o invaziji iz svemira.

“Nešto ludo se dešava na nebu iznad Menhetna”, napisao je sociolog s Njujork univerziteta Erik Klinberg na Tviteru, ispod video snimka blještećeg neba.

Portparol gradonačelnika Njujorka Bila de Blazija Erik Filips je u tviter poruci napisao da su svetla izazvana “eksplozijom transformatora, ne vanzemaljcima”.

Kompanija Kon Edison je preko Tvitera sinoć napisala da je došlo do kratkog električnog kvara na podstanici u Astoriji što je izazvalo pad u prenosu struje u toj oblasti. Kompanija je navela da su ponovo uspostavljene glavne prenosne linije tokom večeri i da se istražuje uzrok kvara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana