Некада смо се нервирали док смо их намотавали оловком, данас се враћају у великом стилу

Агенције
Некада смо се нервирали док смо их намотавали оловком, данас се враћају у великом стилу

Мислило се да ће је задесити иста судбина као ВХС или телефонске говорнице, али мала, неугледна аудио касета још увијек није рекла своју посљедњу ријеч.

Добро позната свима који су одрасли у 80-им и 90-им годинама прошлог вијека, касета ужива у необичном “камбеку” будући да многи познати извођачи, као што су Тејлор Свифт, Џеј Зи или Лана Дел Реј поново издају албуме на магнетној траци.

То је разлог због кога је неколико професионалаца из музичке индустрије покуцало на врата мале француске твртке Mulann, специјализоване за производњу магнетних трака. Разлог: свјетске залихе аудио трака биле су великом паду.

Суочене са ЦД-ом, а потом и “стримингом”, аудио касете готово су нестале су из продавница. Оно мало што је остало, било је резервисано за старомодне љубитеље стране А и стране Б.

Mulann је производио магнетне траке за возне карте за подземну жељезницу или за картице на наплатним рампама, али никада и аудио касете. У Француској, иначе, ниједна аудиао касета није произведена већ 20 година.

Међутим, фабрика је обијеручке прихватила нову ситуацију на тржишту.

Главни директор Жан-Лик Рено је увјерен да у данашњем музичком свијету има мјеста за аналогни звук.

“Узмите, на примјер, гријање. Имате радијаторе, пријатно је, дигитално је, али је увијек лијепо запалити добру ватру у камину”, рекао је он. “Задовољство нам је циљ”, напомиње, “а то је касета или винил”.

Хемијску формулу су знали и раније, а када су ријешили неке техничке проблеме, производња је кренула. У касету од 60 минута, ставља се 89 метара траке.

Касете, намјерно прављене у ретро црно-наранџастом дизајну, коштају 3,49 евра по комаду. Мјесечно их се производи на хиљаде, а 95 одсто је намијењено извозу, рекао је комерцијални директор Тео Жарден, који је, као 27-огодишњак премлад да би искусио задовољство, или патњу, слушања касета чије ће се траке прије или касније замрсити, због чега их је требало распетљавати оловком или прстом.

Mulann-у се у послу са касетама придужило и произвођач National Audio Company из америчког града Спрингфилда.

“Има довољно посла за обије фабрике”, каже Стив Степ, син оснивача компаније која постоји пола вијека. Продаја касета порасла је 23 одсто на америчком тржишту прошле године, са 178 на 219 хиљада комада.

Али то није ништа спрам 246 милиона албума продатих на касети 1994. године, али није нити мало с обзиром да се формат до прије коју годину сматрао мртвим.

“Као старомодни тип, не желим да замишљам свијет без аналогне музике”, каже Степ. “Свет око нас је аналоган, наше су уши аналогне”.

“Дигитални снимци су јако чисти и оштри, али немају хармоније. Заправо, то су дигиталне слике аудио снимака”, закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана