Misteriozni zvuk iz unutrašnjosti Zemlje zbunio stručnjake

  Misteriozni zvuk iz unutrašnjosti Zemlje zbunio stručnjake 10.12.2017 17:30 | Agencije

Eksperti iz cijele Evrope saopštili su da uspjeli da snime prirodan zvuk planete Zemlje koji im uspješno izmiče već decenijama.

Za zvuk se zna još od 1959. godine, ali sve do 1998. stručnjaci nisu mogli da dokažu da je on stvaran.


Svi dosadašnji pokušaji bilježenja su propali jer je svaki snimljen na zemlji. Kako bi se zvuk „uhvatio“, bilo je potrebno snimiti ga na samom dnu okeana.

Istraživači iz Velike Britanije, Francuske i Nemačke proučavali su ovaj fenomen 11 mjeseci na dnu Indijskog okena, istočno od Madagaskara.

Podaci su bilježeni između 2012. i 2013. godine kada su stručnjaci napokon uspjeli da lociraju lokacije na kojima je moguće čuti ovaj specifičan zvuk.

Uprkos tome, zvuk je i dalje ostao nečujan ljudskom uhu, jer je frekvencija 10.000 puta niža od one na koju čulo sluha registruje. I pored novih zapažanja, još uvijek nije poznato šta ga uzrokuje.

Mnogi vjeruju da su u pitanju talasi koje pravi okean, dok ima i onih koji smatraju da ih prouzrokuju promjene u atmosferi.

Spar Veb sa Univerziteta u Kolumbiji je jedan od onih koji tvrdi da misteriozni zvuk proizvode talasi.

„Zahvaljujući korišćenim instrumentima utrđeno je da se zvuk čuje sve vrijeme. Promjene u atmosferi nastaju veoma sporo, pa ne mogu da budu uzrok“, ističe Veb.

Ovakvi zvuci bi trebalo da pomognu naučnicima da dođu do novih saznanja o unutrašnjosti Zemlje. Veb dodaje da ih je moguće registrovati iz različitih dijelova svijeta.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica