Мистерија стара 50.000 година: Како су људи одржавали ватру?

Агенције
Мистерија стара 50.000 година: Како су људи одржавали ватру?

Први корак у поновном откривању 50.000 година старе технологије је скупити гомилу камења. Тако је Енру Соренсен приступио великој археолошкој мистерији - како су неандерталци контролисали ватру.

Соренсен, иначе археолог са Универзитета Лајден, је на плажама Енглеске скупљао кремен који се, као што је познато, слама када је ударен под одређеним углом и притом настају оштре ивице које могу да се користе за сjечење меса, гуљење коже или сjечу дрвећа.


Али ако га ударите минералом који се назива пирит, почињу да лете искре, а ако их комбинујете са нечим запаљивим, добићете ватру, пише Index.

Археолози су пронашли доказе да су неандерталци палили ватре, а пронашли су чак и катран који су вjероватно стварали контролисаним загријавањем брезине коре. Оно што никада нису пронашли су алати које су користили како би запалили ватру.

Како су палили ватру?

Без тога, постоји могућност да су наши преци користили ватру која је настала природним путем, на примјер, ону која је букнула након удара муње. То би подразумијевало дуга путовања у потрази за горивом које би ватру држале на животу, тешко преживљавање великих хладноћа или конзумирање сирове хране.

Укратко, контролисана употреба ватре знатно је олакшавала живот и многи сматрају да је то преломни тренутак у људској еволуцији.

Соренсен сматра да тајна лежи у посебном каменом алату или тачније, каменим сјекирама које су коришћене у многим ситуацијама, а он их у шали назива “швајцарским ножем неандерталаца”.

Зато је узео кремен, обликовао га у алат и покушао да створи ватру у својој лабораторији. Током експеримента открио је да ударање у пирит ствара искре које би могле да упале кресиво.

Трагови на камену

Током експеримента открио је да пирит оставља трагове на каменом алату. Ако су неандерталци чинили исто, то би оставило трагове на њиховом алату, а након посета бројним музејима, и открили су те трагове.

У својој студији објављеној у часопису Сајантифик Рипортс, он и коаутори експеримента тврде да је управо то начин на који су неандерталци палили ватру.

Сара Хлубик, антрополог са Универзитета Рутгерс, такође се бавила оваквим истраживањем и тврди да је студија заиста занимљива јер се ради о првом физичком доказу начина на који су наши преци палили ватру.

Међутим, није лако тачно дефинисати те дискретне трагове на старом камењу. Поготово зато што многи други материјали могу да оставе исте трагове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана