Култни технолошки преокрети по којима памтимо осамдесете

B92
Култни технолошки преокрети по којима памтимо осамдесете

Од Walkmanа до Game Boyа, ово је преглед технолошких уређаја из осамдесетих година прошлог века које ћемо памтити...

Walkman

 


Мало је уређаја са којима ћемо одмах повезати осамдесете као што је то Sonyјев преносни музички плејер Walkman. На тржиштима Сједињених Америчких Држава и Велике Британије мало јапанско мало технике појавило се 1980. године, а на подручје бивше Југославије је у већим количинама почело да пристиже средином те деценије. Walkman је био и питање престижа и уређај који нас је ослободио везаности за радио, телевизор или грамофон. Уједно је био и претходник MP3 плејера, iPodа и других сличних уређаја.

ЦД

Заједнички производ Sonyја и Philipsа пријетио је да ће у историју послати дотада недодирљиве грамофонске плоче и касете. Прве су успјеле некако да се одрже (и да се врате у моду), док ове друге данашња дјеца не знају ни да користе. На ЦД не само што сте могли да "нарежете" музику, већ и игрице, видео записе и датотеке у дотад незамисливој количини за тако компактан формат.

Microsoft Windows

Данас најпопуларнији оперативни систем за рачунаре, ондносно његово прво издање - Windows 1.0, појавио се у новембру 1985. године. Осмишљен да би парирао Appleовом софтверу, први Windows је био битно другачији од данашњих по томе што је више био надоградња оперативног система MS-DOS него самостални графички интерфејс. Ипак, Windows је и тада нудио препознатљиве апликације као што су Paint, Control Panel и Notepad.

Apple Macintosh

Appleови уређаји данас су синоним за паметан дизајн и висок квалитет израде. Међутим, током осамдесетих ту репутацију су тек почињали да стварају. Први Appleов Macintosh у продају је пуштен у јануару 1984. године. Осмислио га је суоснивач те компаније Стив Џобс и назвао према врсти јабука коју је његов колега Џеф Раскин највише волио. Показало се, међутим, да ће то постати први велики корак Appleа ка глобалном успјеху.

VHS вс Betamax

Људи који су осамдесетих година гледали кућни видео били су подијељени на две велике, међусобно често супротстваљне групе. Једни су заговарали VHS формат, други Betamax. VHS је на крају однио победу захваљујући паметнијој интеграцији са растућим тржиштем камкордера. Међутим, то није тако дуго трајало, пошто су оба формата убрзо засијенили прво ЦД, а затим и ДВД.

IBM 5150

Осамдесетих година тржиштем десктоп рачунара за кућну употребу нису доминирали ни Apple, ни Microsoft. Та титула је припадала IBM-у. Иако примитиван по данашњим стандардима (64KB RAM-а, 16-битни процесор на 4,77 МХз)... са цијеном од око 2.000 америчких долара, модел IBM 5150 помогао је ширењу рачунара изван искључиво пословног окружења. Пример "Великог плавог" копирали су безбројни произвођачи, након чега су рачунари убрзо постали свеприсутни.

Motorola DynaTAC 8000h

Телефони су данас свеприсутни, али током осамдесетих година то нису били. Међу првим популарнијим моделима, препознатљивим по томе што су обликом личили на цигле, био је Моторолин DynaTac 800h, у продају пуштен 1983. године. Био је далеко тежи (785 грама) и већи (25 центиметара дуг) од било чега што бисмо ових дана назвали мобилним телефоном. Ипак, могли сте да га користите за телефонирање као и било који мобилни телефон данас.

Clapper

Данас се много прича о "паметним кућама", као о нечему новом и занимљивом. Међутим, концепт хиперповезаних зграда потиче управо из осамдесетих година прошлог вијека. Електронски уређај под именом Clapper омогућавао је управљање кућном расвјетом и звуком, без додиривања прекидача.

Game Boy

Први Нинтендов Game Boy пуштен је у продају 1989. године. Био је права сензација, донекле упоредива са Walkmanом. Одједном више нисмо морали да сjедимо за рачунаром како бисмо се играли, већ смо то могли да радимо било гдjе и било када, све док је батерија трајала. А када су се појавила издања игара Tetris и Super Mario Land, Game Boy је био спреман да постане културна икона.

ZX Spectrum и Commodore 64

ZX Spectrum и Commodore 64 су многима отворили врата, не само програмирања, већ и компјутерских игара. Уједно су одговорни и за почетак бума те гране индустрије софтвера. ZX Spectrum је настао из фрустрације Клајва Синклера, када је изгубио посао са ББЦ-јем. Тај рачунар је омогућио стварање и играње игара на дотад незамисливом нивоу. Commodore 64 се, с друге стране и данас сматра најпродаванијим персоналним рачунаром свих времена. Био је веома популаран и на подручју цијеле бивше Југославије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана