Kako su ogromni dinosaurusi ležali na jajima da ih ne slome?

Agencije
Kako su ogromni dinosaurusi ležali na jajima da ih ne slome?

Veliki dinosaurusi, koji su bili teški kao nilski konji ili još teži, i pored toga su uspijevali da leže na jajima a da ih pri tome ne razbiju.

Novo istraživanje tima naučnika iz Azije i Sjeverne Amerike, koje se bavilo procesom inkubacije kod pernate vrste drevnih mesoždera - oviraptorosaurusa, pokazalo je da je za to odgovoran jedinstven oblik njihovih gnijezda.


Kako su dinosaurusi podizali svoje mlade do sada je bilo teško istraživati, ali je novo istraživanje otkrilo da su najveći primjerci tog roda dinosaurusa polegali jaja oko šupljine u sredini gnijezda. Šupljina je tako nosila težinu roditelja, omogućavajući im da obezbjede toplinu i zaštitu svom podmlatku a da, pritom, ne razbiju osjetljiva jaja.

Pernati preci današnjih ptica, oviraptorosaurusi živjeli su krajem krede, prije oko 67 miliona godina. Zbog okoštale kreste i dugih repova, sličnih gušterima, jedna od vrsta prozvana je “kokoškom iz pakla”.

“Radi se o zaista zanimljivoj grupi dinosaurusa”, kaže koautorka studije Darla Zelenicki sa Univerziteta u Kalgariju.

“Kada su bili mali, većina je težila stotinak kilograma ili manje. Ličili su na ptice, a kostur im je bio sličan kosturu papagaja. Iako su bili relativno rijetki, postoji nekoliko zanimljivih primjeraka”, dodala je ona.

Stručnjaci su analizirali oblik i veličinu više od 40 gnijezda, većinom iz Kine i Mongolije kako bi otkrili kako su dinosaurusi grijali jaja. Otkrili su da je prečnik gnijezda bio 35 centimetara kod manjih vrsta, pa do 330 centimetara u najvećih Makroelongatolitusa.

Izgleda da je rupa u sredini gnijezda rasla sa veličinim vrste, što je prilagođavanje koje nije poznato kod ptica.

Neka istraživanja sugerišu da su jaja bila plavo-zelena i da su kod najvećih vrsta težila više od šest kilograma. Stručnjaci zaključuju da su manje vrste oviraptorosaura vjerovatno ležale direktno na jajima koja su u slojevima bila naslagana jedna na druga.

Komentarišući studiju, doktor Lindzi Zano iz Prirodnjačkog muzeja u Sjevernoj Karolini opisala je mehanizam kao “jednostavan, a istovremeno elegantan”.

“Gnijezda dinosaurusa su posebno vrijedna, pošto nam otkrivaju kako su oni evoluirali, prilagođavajući svoje ponašanje da bi grejali i štitili jaja, a da ih pritom ne razbiju svojim ogromnim tijelima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana