Како да мање користите телефон?

Глас Српске
Како да мање користите телефон?

Многи од нас се ослањају на паметне уређаје у готово свим свакодневним активностима: од буђења ујутру до убијања досаде.

 Постоје, међутим, начини да употребу мобилног телефона смањите уколико припадате оној групи људи која је малтене заборавила како да живи без смартфона.

Не уносите мобилни телефон у спаваћу собу

Откада су се појавили мобилни телефони, готово сви их користимо и у сврху аларма како бисмо се ујутру пробудили, што значи да су они посљедња ствар коју видимо увече пред спавање и прва коју видимо ујутру када отворимо очи. Истраживање из 2017. године показало је да је “коришћење друштвеним мрежа у посљедњих 30 минута прије спавања код одраслих људи повезано за поремећајима сна”, пише Гардијан.

Зато покушајте да пуните телефон изван спаваће собе и купите прави сат који ће вам ујутру звонити и будити вас.

Контролишите нотификације

Чак и ако успијете да телефон накратко оставите по страни, он ће по свој прилици вибрирати сваких неколико секунди, као да вас моли да га поново узмете у руке. Одвојите мало времена и подесите нотификације на мало другачији начин. Центар за хуману технологију (CHT) - непрофитна организација коју је основао менаџер из Гугла Тристан Херис, која помаже људима да “живе сврсисходније са својим уређајима” - препоручује блокирање свих нотификација које нису послали људи. То практично значи да су дозвољене нотификације са апликација за размјену порука, али не и оне попут “14 људи је лајковало вашу фотографију”.

Активно ограничите вријеме које проводите за екраном

Најновије верзије Андроида и иОСа, два најпопуларнија оперативна система, имају могућност праћења количине времена коју проводите за екраном, те нуде недјељне извјештаје о томе колико сте пута посегли за телефоном, колико сати га користите на дневном нивоу, али и које сте апликације највише користили. Умјесто да само прочитате ове извјештаје, заузмите проактивни приступ: укључите ограничења за апликације чију употребу желите да смањите. На примјер, ограничите Твитер на сат времена дневно. Наравно, можете прекорачити задато вријеме, али вам ова ограничења можда помогну да се отарасите пасивног скроловања.

Искључите боје на екрану

Уколико боје на екрану подјесите на “grayscale”, побринућете се да стварни живот увијек буде живописнији. Кориснички интерфејс дизајниран је тако да се увијек враћамо да још мало уживамо у живописним бојама на екрану.

Вјежбајте сврсиходност

Нема сваки проблем ријешење у технологији. Прије него што узмете телефон у руке, запитајте се: “Зашто ово радим?”

Понекад је то довољно да ипак поштедите себе бесмисленог скроловања само зато што вам је досадно док се возите лифтом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана