Јутјуб је крив!

Агенције
Јутјуб је крив!

Научници су дошли до закључка шта је главни разлог због кога све већи број људи широм свијета вјерује да је Земља равна.

Професорка научне комуникације са Тексашког техничког универзитета Ешли Лендрам каже да је, након интервјуисања више од 30 “равноземљаша”, на њиховим конвенцијама 2017. и 2018. године, закључила да су сви до једног почели да тврде да наша планета није сферичног облика након гледања снимака са Јутјуба.

“Једина особа која није то исто изјавила био је човјек који је тамо дошао са својом ћерком и зетом. Они су о 'равној Земљи' гледали на Јутјубу и њему причали о томе”, рекла је Ландрамова на скупу који је организовала Америчка асоцијација за унапређивање науке. “На Јутјубу има много корисних информација, али и доста дезинформација. Њихови алгоритими олакшавају да много тога оде у мишју рупу, и то због тога што промовишу оне информације које имају и привлаче више претплатника.” Лендрамова је апеловала на научнике да се супротставе “равноземљашким” видео-материјалима тако што ће снимати своје, у којима ће износити научно доказане истине, пише Гардијан. “Реците им због чега њихова објашњења нису истинита и предочите да постоји велики број начина да се у то и сами увјере”, рекла је она. Компанија Гугл је раније саопштила да ове године планира да на Јутјубу почне постепено да смањује број препорука за оне видео-материјале који садрже “потенцијално штетне и нетачне информације”, као што су они који “промовишу чудотворне лијекове за озбиљне болести, тврдње о равној Земљи или износе лажне тврдње о познатим историјским догађајима”, пренио је ЦНет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана