Једини човјек који је упао у лаву - и преживио

Агенције
Једини човјек који је упао у лаву - и преживио

Танзанијски вулкан Ол Доињо Ленгаи или Божју планину с пуним правом називају још и “најчуднијим вулканом на свијету” - његова лава је најхладнија на земљи.

Лава тог активног вулкана у тренутку када излази има температуру од око 510 степени Целзијусових.


Колико је хладна свједочи и прича локалног водича из племена Масаи који је током једне експедиције 2007. несрећним случајем упао у један од токова лаве. Док су пренеражени људи гледали, он је успио жив да се извуче из смртне опасности тако што се попео уз стијену.

Иако је на ногама и рукама имао тешке опекотине, водич је својим чудесним преживљавањем постао први човјек који је успио да из лаве изађе жив.

Осим температуре, необичан је и састав ове лаве - док је она стандардна обично богата силикатним минералима, лава овде садржи риједак натријум и калијум карбонат, нерерит и грегорит. Управо због тога она избија на релативно ниским температурама и нема црвен, већ црн сјај на сунцу.

Осим тога, лава у коју је водич упао је и знатно више течна и често мијање вискозна од воде. Недалеко од вулкана налази се и тзв. Базен смрти који птице претвара у камен, а с друге стране, његова околина врви од живота.

У чему је његова тајна?

Прије неколико година, британски фотограф Ник Брент је на језеру Натрон у Танзанији пронашао окамењене птице и вратио их у природан положај. Поставио их је као да стоје на гранама или пливају на води и фотографисао их.

Убрзо је то језеро проглашено једним од најнегостољубивијих мјеста на свијету, гдје се створења претварају у камен када додирну воду. Разлог су високе количине натријум-карбоната.

Овај минерал стиже до језера из вулкана Ол Доињо Ленгаи, а уливањем у језеро доприноси високим pH вредностима воде, пише Еcpress.

Између 65 и 75 одсто свјетске популације мањих фламингоса рођено је на језеру Натрон, а базност језера помаже у овом процесу, јер екстремно висок пХ ниво држи предаторе подаље од беба фламингоса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана