EU traži ukidanje pomjeranja kazaljki na časovniku

Srna
EU traži ukidanje pomjeranja kazaljki na časovniku

Strazbur - Evropski parlamentarci predložili su da bude ukinuto ljetnje i zimsko računanje vremena.Finci su krajem januara pozvali EU da ukine ljetnje i zimsko računanje vremena.

U Helsinkiju, najsjevernijoj prijestonici u Uniji, krajem decembra ima manje od šest časova dnevnog svjetla.


Finski političari tvrde da pomjeranje vremena na časovnicima naprijed ili nazad u martu i oktobru narušava spavanje i rad, te može izazvati dugoročne zdravstvene probleme.

Češki evroparlamentarac Pavel Svoboda najavio je da u Parlamentu postoji snažna podrška ukidanju prakse promjene računanja vremena.

"Naučna istraživanja pokazuju da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja vremena na časovnicima", ističe Svoboda, rukovodilac neformalne radne grupe evroparlamentaraca okupljene oko te inicijative.

Osim negativnog uticaja na bioritam, pomjeranje kazaljki na časovniku dovodi i do većeg broja udesa, više poremećaja odnosa u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu.

Mnogi napominju da je pomjeranje vremena na časovnicima uvedeno sa ciljem uštede energije, ali da taj cilj nikad nije ispunjen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana