Да ли је прије људи на Земљи живела нека друга цивилизација?

Агенција
Да ли је прије људи на Земљи живела нека друга цивилизација?

Прије 56 милиона година температура на Земљи је толико порасла да је дошло до отапања полова. Професор Адам Френк са Универзитета у Рочестеру запитао се да ли је могуће да се то догодило као посљедица дјеловања неке напредне цивилизације која је настањивала Земљу прије човјека.

"Обично кад говоримо о изумрлим цивилизацијама имамо на уму кипове или рушевине њихових градова. И то је у реду док размишљамо на скали од неколико хиљада година, али ако гледамо на период од прије неколико милиона година, ствари су мало компликованије. Човјек се развио у квартару, ери која обухвата посљедњих 2,6 милиона година. Свака цивилизација која је постојала прије тога не може бити људска", пише професор Френк за The Atlantic.


У свом истраживању пошао је од претпоставке да је могуће да је прије 60-ак милиона година постојала цивилизација чије је индустријско доба трајало око 100.000 година (што је 500 пута дуже од нашег индустријског доба) и размислио какве би трагове наша цивилизација оставила научницима 100 милиона година у будућности.

Закључио је да би трагове тражили у слојевима тла гдје би се, на примјер, таложио азот из вјештачког ђубрива, пластика, трагови сагоревања у атмосфери и слично.

Спроводећи упоредна истраживања, научници су закључили да нема сличних доказа који би упућивали да је Земљу прије људи настањивала нека друга цивилизација, али према тврдњама професора Френка добили смо занимљиве информације о томе како било која цивилизација има утицај на планету, пише Index.

Током изградње цивилизације троше се ресурси планете и потребно је потражити нове изворе енергије. Обновљиви извори енергије остављају мање утицаја на планету, тврди он.

Његово истраживање је отворило могућност да су на другим планетама постојале цивилизације које су у међувремену нестале.

"Ако цивилизација користи фосилна горива, клима се мијења, а то може да доведе до опадања нивоа кисеоника у океану. Тако низак ниво кисеоника даље узрокује услове за развој нових фосилних горива. На овај начин пропаст једне цивилизације може поставити темеље за развој друге", закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана