Američki izvori: “Avangard”, nažalost, postoji

Srna
Američki izvori: “Avangard”, nažalost, postoji

Pentagon - Rusko hipersonično oružje “avangard” nije nikakva propaganda Kremlja, kao što su zapadni mediji u početku tvrdili, već naoružanje koje je u stanju da za nekoliko minuta pogodi bilo koju tačku na Zemlji, a za upotrebu će biti spremno do 2020. godine, potvrđuju vojni izvori u SAD.

Anonimni izvori koji tvrde da imaju pristup američkim obavještajnim podacima tvrde da je “avangard” projektil koji protivraketna odbrana SAD trenutno nije u stanju da presretne, jer može da leti brzinom 20 puta većom od zvuka.

Izvor tvrdi da je Rusija dva puta uspješno testirala taj sistem 2016. godine, dok je treći test u oktobru 2017. bio neuspješan, jer se platforma srušila nekoliko sekundi prije udara u metu.

Projektil “avangard” projektovan je da se nalazi na vrhu interkontinentalne balističke rakete.

Nakon lansiranja, projektil koristi aerodinamiku da dođe do gornjih dijelova atmosfere.

“Avangard” je sposoban da izvodi oštre zaokrete tokom leta prema meti zbog čega je “apsolutno neranjiv za bilo koji protivraketni odbrambeni sistem”.

Izvor tvrdi da je u jednom obavještajnom izvještaju navedeno da su tokom testiranja projektili “avangard” bili montirani na ruske interkontinentalne balističke rakete “SS-19”.

Jedna od probnih letjelica imala je lažnu bojevu glavu, iako još nije poznato da li će uopšte nositi eksploziv kada uđe u “službu”.

Četvrti test “avangarda” Rusi će izvršiti tokom ljeta.

“Ovakvi hipersonični projektili napadaju rupe u našem protivraketnom sistemu”, upozorava Tomas Karako, direktor Projekta protivraketne zaštite u Centru za strateške i međunarodne studije.

On smatra da je “žalosno što su SAD dopustile Rusiji da ovoliko napreduje” u razvoju novog oružja.

Vrhovni američki komandant nuklearnih snaga SAD nedavno je priznao da SAD nisu u stanju da se odbrane od hipersoničnog oružja.

“Nemamo nikakvog načina odbrane koji bismo mogli upotrijebiti protiv ovakvog oružja”, naveo je general avijacije Džon Hyten, šef Strateške komande SAD.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je početkom godine ruski hipersonični arsenal “nepobjedivim”.

Poručio je da će “avangard” letjeti prema metama brzinom 20 puta većom od brzine zvuka i udariti “poput meteora - poput vatrene lopte”, prenose zapadni portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana