VW наручио батерије у вредности компаније Тесла

VW наручио батерије у вредности компаније Тесла 11.05.2018 21:26 | Агенције

Њемачки Volkswagen намјерава да покори аутомобилско тржиште и у сектору електричних возила.

Гигант из Волфсбурга није поклекао под притиском и огромним казнама због “Дизелгејт” афере већ креће у огромну офанзиву.


Челници VW су почетком маја потврдили на главној скупштини план о лансирању 80 нових “plug-in” хибридних модела до 2025. и продаји три милиона електричних јединица годишње.

Због тога је VW још у марту најавио куповину батерија у вредности од око 20 миљарди евра, али је у међувремену одлучио да дуплира тај пројекат па је потписао уговор о испоруци чија је тржишта вредност више од 40 милијарди!

Овај VW посао је вредан скоро колико колико вреди комплетна компанија Тесла (43,4 милијарде), пионир и један од лидера у сегменту електричних аутомобила.

VW нема намjеру да се ту заустави, спекулише се да ће у блиској будућности посао са батеријама вредети око 50 милијарди евра.

Колико је огроман VW пројекат показује чињеница да њемачки гигант за четири дана произведе више аутомобила него Тесла за цијелу годину.

VW је само ове године повећао постојећу палету хибрида са осам на 18 модела, док ће до 2020. имати 25 нових ЕВ возила.

И док је VW једна од најпрофитабилнијих компанија у ауто индустрији, Тесла, која током 15 година постојања ниједну фискалну није завршила са профитом, мучи се да достигне жељени ниво производње свог првог модела за масе Модела 3, док се суочава са губитком кеша и бројним истрагама у вези са безбједношћу.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица