Toyota рекла збогом лимузини коју је производила 50 година

Toyota рекла збогом лимузини коју је производила 50 година 29.04.2019 11:00 | Срна

Луксузни седан, за који можда нисте ни чули, продавао се преко пола вијека у Јапану, али и на тржишту САД.

Након више од 50 година, Toyota Mark II/Mark X одлази у пензију. Лимузина је настала још 1968. под ознаком Mark II, да би 2004. промjенила име у Mark X.

Овај седан са задњим погоном спадао је у најлуксузније Toyota моделе у периоду док јапански произвођач још није лансирао свој премијум бренд Lexus. Mark II/Mark X представљао је алтернативу моделу Toyota Camary за оне купце који преферирају лимузине са задњим погоном, уз опцију погона на сва 4 точка.

У САД је Mark II почео да се продаје 1969. под именом Corona.

Када је 1977. промијењен дизајн овог аутомобила, произвођач га је на америчком тржишту преименовао у Toyota Cressida. Под овим називом продавао се до 1992.

Toyota Mark II 2004. године постаје Mark X и под тим именом је позната до данас.

Јапански произвођач опростиће се од своје лимузине након пола вијека специјалном ограниченом серијом Mark X 250S Final Edition.

Аутомобил ће бити опремљен посебно дизајнираним 18-инчним алу фелнама и имаће тамно хромиране стилске детаље на каросерији, док ће у унутрашњости доминирати црвене и црне нијансе, а сједишта ће бити пресвучена алкантаром и кожом.

Купци ће моћи да бирају између три боје спољашњости – White Pearl Crystal Shine, Silver Metallic и Precious Black Pearl. Mark X 250S Final Edition ће моћи да се наручи у верзијама са задњим и погоном на сва 4 точка.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица