Сачувајте мотор вашег аутомобила на великим хладноћама

Сачувајте мотор вашег аутомобила на великим хладноћама 26.02.2018 23:31 | Срна

Иако многи возачи знају да је антифриз кључна ставка за исправан рад мотора на ниским температурама, многи га нажалост уопште не провјеравају и немају појма која им је тачка на којој леде.

Наиме, уз квалитетно моторно уље расхладна течност је од пресудне важности за исправан и дуговјечан рад мотора. Током зиме неопходно је додавање антифриза не би ли се снизила тачка залеђивања, док током љетних врућина повећава тачку прегријавања. Дакле, допринос антифриза је двострук.

Антифриз се углавном производи од моноетиленгликола (1,2-етандиола) и посебних додатака који садрже корозијске инхибиторе неопходне за дуготрајну заштиту метала од корозије, уобичајено кориштених у конструкцијама система измјене топлоте, укључујући и алуминијум.

Крајњем купцу јефтиније је да купи концентрат, који се разрјеђује дестилованом водом, али могуће је користити и већ разријеђен. Концентрација антифриза у расхладној течности најчешће треба да износи око 30 одсто, али тај омјер варира од произвођача аутомобила и врсте мотора. Уз концентрацију од 30 одсто тачка залеђивања расхладне течности мотора износи -18, а прегријавања 104 степена, док концентрација од 50 одсто ледиште снижава на -36, а прегријавање повећава на 106 степени.

Дакле, у зависности од поднебља у којем живи власник аутомобила, потребно је да одаберете исправну концентрацију антифриза у расхладној течности.

Наравно, а обзиром на то да је антифриз отрован потребно га је на адекватан начин прикупити и збринути. Антифриз не смијете само испустити у околиш.

(Аутопресс.хр)© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица