Kako izgleda nova Putinova limuzina VIDEO

07.05.2018 18:58 | Agencije

Kao što se i očekivalo, nova Putinova predsjednička limuzina prvi put je javno prikazana na dan polaganja zakletve novog-starog predsjednika Rusije.

Nakon nekoliko godina najava i više fotografija različitih prototipova, konačna verzija nove Putinove predsjedničke limuzine proizvedene u Rusiji ugledala je svjetlost dana.


Automobil kojim se ruski predsjednik odvezao na polaganje zakletve, nastao je upravo na inicijativu Vladimira Putina koji je predložio da se na ruskom tržištu pojavi linija domaćih, luksuznih limuzina, MPV modela i terenaca pod objedinjenim nazivom Kortež.

Ideja je da predsjednik ima svoje posebno vozilo, ali da se uporedo sa njim razvije linija za ostale visoke državne funkcionere, uključuju specijalizovana vozila, minivenove i SUV automobile. Dio proizvodnje ovih vozila bio bi dostupan na slobodnom tržištu.

Konačna verzija Kortež limuzine koju smo vidjeli na inauguraciji spolja izgleda kao kombinacija Mercedesa S klase i modela Rols-Rojs Fantom.

Prema nezvaničnim informacijama, za pogon je upotrebljen turbopunjeni V12 sa 850 ks, koji je razvijen uz pomoć nemačkog Porsšea, a automatski devetobrzinski mijenjač navodno je ruske proizvodnje.

Što se tiče ostalih vozila iz programa Kortež, u planu su minivan, SUV i jedna manja limuzina, a svaki od ovih luksuznih modela izrađivaće se u serijama od po 5.000 jedinica.

 Pogledajte video (nova limuzina pojavljuje se poslije 10 minuta i 30 sekundi od početka snimka):