Žikica Milosavljević, za “Glas Srpske”: Srbija nema igrače za svjetski vrh

Siniša Kotaraš
Žikica Milosavljević, za “Glas Srpske”: Srbija nema igrače za svjetski vrh

Brčko - Svojevremeno najbolji desnokrilni rukometaš na svijetu Žikica Milosavljević kazao je kako nije pretjerano razočaran nastupom selekcije Srbije na Svjetskom prvenstvu koje se još igra u Njemačkoj i Danskoj.

Naprotiv, istakao je kako je kroz svih sedam odigranih utakmica u Berlinu i Kopenhagenu, imao priliku i da vidi neke pozitivne stvari u igri “orlova”. Istovremeno, sadašnji trener Lokomotive iz Brčkog, smatra kako selektor Nenad Peruničić i njegovi saradnici na klupi Srbije zaslužuju šansu za rad u dužem periodu, jer, prema njegovom mišljenju, bez kontinuiteta nema ni rezultata.

- Srbija je na ovo Svetsko prvenstvo otišla sa jako mladom ekipom koja je imala dosta oscilacija u igri tako da se i nije moglo očekivati nešto više. Jednostavno, velika većina tih momaka nije imala ono potrebno iskustvo koje se stiče samo na velikim takmičenjima. U sastavu je bilo čak šest debitanata i zato su njihove igre varirale, na momente su bili fenomenalni, a onda pravili more glupih grešaka. Ali, to je sve normalno u fazi kada se pravi jedna selekcija i to je proces koji traje godinama, a ne preko noći - istakao je Milosavljević za “Glas Srpske”.

Kako sam tvrdi, postoje tri vrste igrača od kojih mnogo zavisi uspjeh jedne reprezentacije.

- Bar po meni, velika je razlika između igrača koji nastupa u domaćoj ligi i internacionalca koji igra u dugom šampionatu, jer ovi drugi imaju malo više iskustva. Najviša kategorija je reprezentativac, igrač koji ima u sebi mnogo više nego ova prva dvojica. Srbija nije imala mnogo ovih trećih pa se i nije moglo očekivati neko veliko rezultatsko čudo - pojasnio je Milosavljević.

Naravno, konačan plasman na 18. poziciju je nešto što je razočaralo sve poklonike selekcije Srbije.

- Svakako da 18. mesto na Svetskom prvenstvu nije nešto što bi trebalo da bude pohvaljeno. Međutim, za nas je u ovom momentu bilo najvažnije da smo učestvovali na jednom Mundijalu jer se na prethodna dva, u Kataru i Francuskoj, nismo ni kvalifikovali. Ovih sedam utakmica koliko je reprezentacija odigrala u grupi i razigravanju za plasman, za ove mlade igrače je jedno ogromno i neprocenjivo iskustvo i zato je veoma važno da se izbori plasman i na naredno prvenstvo Evrope, kako bi se zadržao kontinuitet učešća na velikim takmičenjima. Samo tako se postaje veliki igrač, a reprezentacija tim koji će se boriti za medalje - smatra Milosavljević.

Kada je riječ o selektoru Nenadu Peruničiću i tome da li treba da dobije šansu da završi započeti posao, njegov nekadašnji saigrač smatra da o tome uopšte ne treba ni da se priča.

- Iluzorno je uopšte i razmišljati o tome da se ponovo mijenjaju ljudi na klupi reprezentacije. Pa, moramo napokon nekome dati šansu da uradi posao do kraja. Činjenica je kako je Perunu nedostajalo iskustva u vođenju reprezentacije, ali je on sada već iskusniji za jedno veliko takmičenje. Pa zar opet da dovodimo nekoga kome bi ovo bio prvi posao. Uostalom, video sam određeni pomak u igri “orlova”. Tu pre svega mislim na novi kvalitet u odbrani, kao i u pojedinim fazama kontranapada. Takođe, u trenažnom procesu se najbolje vidi da li radite dobro ili ne. Lično, mislim da treba da dobije šansu na duži period - kategoričan je Milosavljević.

Nekadašnji reprezentativac nije želio da pretjerano priča o pojedincima, ali se ukratko osvrnuo na neke detalje.

- Možda su golmani bili nešto slabiji na prvenstvu, ali će i oni nadoći. I za njih važi isto pravilo kao i za sve ostale igrače. Samo iskustvo i igranje velikih takmičenja mogu ih pogurati prema vrhu. Mnogi sada apostrofiraju mladog Vukašina Vorkapića, poznajem ga od ranije i on za mene nije iznenađenje. Tu su još i Stefan Vujić i Lazar Kukić, perspektivni momci, ali da bi se bio zaista dobar bek, veoma je važno jedno ozbiljno iskustvo. Sve u svemu, da bi Srbija ponovo došla do rezultata, generalno, potreban je kontinuitet u radu i jedno veliko strpljenje - zaključio je Milosavljević.

Tri reprezentacije

U 26 godina dugoj karijeri Milosavljević je nosio dres čak tri reprezentacije, SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i na kraju Srbije.

- Tako se desilo i to je sada samo jedna zanimljivost. Mnogo draža mi je činjenica da sam, igrajući za reprezentaciju SR Jugoslavije, osvojio tri bronzane medalje. Dvije na svjetskim prvenstvima u Egiptu 1999. godine, te Francuskoj dvije godine kasnije. Tu je i treće mesto na Evropskom prvenstvu u Španiji, 1996. godine. Ostaje žal za olimpijskom medaljom, jer smo u Sidneju, 2000. godine, bili četvrti - kazao je Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana