Жикица Милосављевић, за “Глас Српске”: Србија нема играче за свјетски врх

Синиша Котараш
Жикица Милосављевић, за “Глас Српске”: Србија нема играче за свјетски врх

Брчко - Својевремено најбољи деснокрилни рукометаш на свијету Жикица Милосављевић казао је како није претјерано разочаран наступом селекције Србије на Свјетском првенству које се још игра у Њемачкој и Данској.

Напротив, истакао је како је кроз свих седам одиграних утакмица у Берлину и Копенхагену, имао прилику и да види неке позитивне ствари у игри “орлова”. Истовремено, садашњи тренер Локомотиве из Брчког, сматра како селектор Ненад Перуничић и његови сарадници на клупи Србије заслужују шансу за рад у дужем периоду, јер, према његовом мишљењу, без континуитета нема ни резултата.

- Србија је на ово Светско првенство отишла са јако младом екипом која је имала доста осцилација у игри тако да се и није могло очекивати нешто више. Једноставно, велика већина тих момака није имала оно потребно искуство које се стиче само на великим такмичењима. У саставу је било чак шест дебитаната и зато су њихове игре варирале, на моменте су били феноменални, а онда правили море глупих грешака. Али, то је све нормално у фази када се прави једна селекција и то је процес који траје годинама, а не преко ноћи - истакао је Милосављевић за “Глас Српске”.

Како сам тврди, постоје три врсте играча од којих много зависи успјех једне репрезентације.

- Бар по мени, велика је разлика између играча који наступа у домаћој лиги и интернационалца који игра у дугом шампионату, јер ови други имају мало више искуства. Највиша категорија је репрезентативац, играч који има у себи много више него ова прва двојица. Србија није имала много ових трећих па се и није могло очекивати неко велико резултатско чудо - појаснио је Милосављевић.

Наравно, коначан пласман на 18. позицију је нешто што је разочарало све поклонике селекције Србије.

- Свакако да 18. место на Светском првенству није нешто што би требало да буде похваљено. Међутим, за нас је у овом моменту било најважније да смо учествовали на једном Мундијалу јер се на претходна два, у Катару и Француској, нисмо ни квалификовали. Ових седам утакмица колико је репрезентација одиграла у групи и разигравању за пласман, за ове младе играче је једно огромно и непроцењиво искуство и зато је веома важно да се избори пласман и на наредно првенство Европе, како би се задржао континуитет учешћа на великим такмичењима. Само тако се постаје велики играч, а репрезентација тим који ће се борити за медаље - сматра Милосављевић.

Када је ријеч о селектору Ненаду Перуничићу и томе да ли треба да добије шансу да заврши започети посао, његов некадашњи саиграч сматра да о томе уопште не треба ни да се прича.

- Илузорно је уопште и размишљати о томе да се поново мијењају људи на клупи репрезентације. Па, морамо напокон некоме дати шансу да уради посао до краја. Чињеница је како је Перуну недостајало искуства у вођењу репрезентације, али је он сада већ искуснији за једно велико такмичење. Па зар опет да доводимо некога коме би ово био први посао. Уосталом, видео сам одређени помак у игри “орлова”. Ту пре свега мислим на нови квалитет у одбрани, као и у појединим фазама контранапада. Такође, у тренажном процесу се најбоље види да ли радите добро или не. Лично, мислим да треба да добије шансу на дужи период - категоричан је Милосављевић.

Некадашњи репрезентативац није желио да претјерано прича о појединцима, али се укратко осврнуо на неке детаље.

- Можда су голмани били нешто слабији на првенству, али ће и они надоћи. И за њих важи исто правило као и за све остале играче. Само искуство и играње великих такмичења могу их погурати према врху. Многи сада апострофирају младог Вукашина Воркапића, познајем га од раније и он за мене није изненађење. Ту су још и Стефан Вујић и Лазар Кукић, перспективни момци, али да би се био заиста добар бек, веома је важно једно озбиљно искуство. Све у свему, да би Србија поново дошла до резултата, генерално, потребан је континуитет у раду и једно велико стрпљење - закључио је Милосављевић.

Три репрезентације

У 26 година дугој каријери Милосављевић је носио дрес чак три репрезентације, СР Југославије, Србије и Црне Горе и на крају Србије.

- Тако се десило и то је сада само једна занимљивост. Много дража ми је чињеница да сам, играјући за репрезентацију СР Југославије, освојио три бронзане медаље. Двије на свјетским првенствима у Египту 1999. године, те Француској двије године касније. Ту је и треће место на Европском првенству у Шпанији, 1996. године. Остаје жал за олимпијском медаљом, јер смо у Сиднеју, 2000. године, били четврти - казао је Милосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана