Жалгирис сања 1999. и Београд годину раније

Агенција
Жалгирис сања 1999. и Београд годину раније

Каунас - Одлука руководства Жалгириса да почетком 2016. године именује Шарунаса Јасикевичијуса за тренера екипе некима је ђеловала преурањено, јер је он само годину и по раније дрес замијенио одијелом те није имао довољно искуства у самосталном послу.

Ипак, легендарни Шарас брзо је показао да није био само одличан играч већ да у себи има и тренерску ноту, док је доста ствари покупио од многобројних тренера са којима је радио, а међу њим свакако се издваја Жељко Обрадовић са чијом екипом ће одмјерити снаге у полуфиналу Фајнал фора, који је на распореду у Београду. Литванци су овај тренутак чекали пуних 19 година и коначно га дочекали. Те 1999. године момци из "зелене шуме" једини пут су се попели на кров Европе савладавши у минхенском финалу актуелног шампиона Виртус Баклер из Болоње, а занимљиво је да су те сезоне доживјели пораз од Црвене звезде у препуном "Пиониру" и тај меч остаће упамћен по дебију Владе Дивца у црвено-бијелом дресу. Била је то генерација Тајуса Еднија, Јиржија Зидека, Миндаугаса и Еурелијуса Жукаускаса те Саулијуса Штомбергаса које је са клупе предводио Јонас Казлаускас. Има нека тајна веза између Жалгириса и Олимпијакоса. Литванци су тада у полуфиналу побиједили грчки тим којег су сада елиминисали у четвртфиналну Евролиге са 3:1 у серији (четврти меч 101:91). Послије четвртог овогодишњег сусрета Јасикевичујус је заплакао, јер је свјестан да је направио велико изненађење пошто му је мало ко давао ове шансе на почетку сезоне. Увод за тадашњи успјех наговијештен је у Београду годину раније када су освојили Куп Сапорте односно Еврокуп, како је још називан док их је код куће дочекало 25.000 навијача. Да ли ће им Београд поново бити срећан виђећемо на Ф4 од 18. до 20. маја. Велики успјех прије овога направио је 1986. године када је у финалу поражен од Цибоне. Прва звијезда екипе био је Арвидас Сабонис док су уз њега још били Валдемарас Хомичус, Римас Куртинаитис, Гинтарас Крапикас... Клуб из тадашњег СССР-а био је слаб за Цибону Дражена Петровића, а посао им је олакшао Сабонис који је зарадио искључујућу грешку због гурања Миховила Накића.

Жалгирис је тешко описати у неколико ријечи јер се ради о најпопуларнијем тиму у држави гђе је кошарка спорт број један и по популарности је испред фудбала док су ове сезоне били најгледанији тим Евролиге са просјеком од 13.450 гледалаца на 15 утакмица лигашког дијела такмичења. Међу многобројним трофејима истиче се да је пет пута био шампион СССР-а, 19 пута шампион Литваније уз трофеје у куповима док је скоро немогуће набројати славне играче који су прошли кроз клуб као и тренере међу којима се истичу два Србина Ацо Петровић и Александар Трифуновић.

Мицић на другове

Члан Жалгириса од ове сезоне је српски репрезентативац Василије Мицић, који ће у полуфиналу изаћи на мегдан колегама из националне екипе Николи Калинићу и Марку Гудурићу, који бране боје Фенербахчеа. Актуелни шампион са 3:1 у серији елиминисао је Басконију, а четврти меч у Виторији добио је са 92:83. Четврти мечеви преостала два четвртфинала између Химкија из ЦСКА (1:2) те Реала и Панатинаикоса (2:1) играни су у петак навече.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана