Venger posljednji fudbalski Mohikanac

Ivan Dragičević
Venger posljednji fudbalski Mohikanac

London - Postoje treneri koji su dobili otkaz i oni koji će ga tek dobiti. Ova izreka predstavlja suštinu trenerskog posla modernog doba, a dugo joj se opirao menadžer Arsenala Arsen Venger. Ipak, došlo je vrijeme za ulazak u klub.

Poslije 22 godine rastaju se Venger i Arsenal, "tobdžije" su mlađim generacijama nezamislive bez naboranog, smrknutog doktora ekonomije sa dugačkom jaknom skoro do gležnjeva, ali od naredne godine moraće se navići na novo lice. Venger je svašta proživio sa londonskim klubom - promjenu stadiona, dva evropska finala, tri šampionske titule, a najimpresivnija je ona iz 2004. godine kada je Arsenal završio sezonu bez poraza. Odlazak velikog menadžera je očekivan, vjerovatno i potreban. Arsenal nije konkurentan ni u Evropi ni u nacionalnim takmičenjima. Navijači su pokazivali nezadovoljstvo, ali posljednji meč ove sezone biće omaž Vengeru.

- Zahvalan sam za privilegiju što sam vodio ovako veliki klub. Vodio sam klub odgovorno i posvećeno. Poručujem svim navijačima Arsenala da paze na vrijednosti koje ovaj tim nosi - rekao je Venger, čiji će nasljednik uskoro biti poznat. Njegovim odlaskom završava se i posljednja velika trenerska storija modernog vremena u smislu dužine boravka na klupi jednog tima. Rekorder je legendarni Gi Ru, čovjek koji je 44 godine služio Okseru. Ovaj trenerski mag preuzeo je klub 1961. godine kada je imao svega 23 ljeta i služio mu je sve do 2005. Naslijedio ga je Žak Santini, a nakon nekog vremena Okser je ispao iz francuske elite. Ru se vratio kao trener Lensa, ali je nakon mjesec odustao i ponovo objavio penziju. Venger je najveće duele vodio sa Mančester junajtedom i najuspješnijim menadžerom u istoriji ovog kluba Aleksom Fergusonom. Čovjek koji je dobio titulu sera nije obećavao na startu mandata u Junajtedu i niko nije mogao pretpostaviti da će na istom mjestu ostati narednih 27 godina. Često je bio Vengerova crna mačka, sve do povlačenja između njih je vladao veliki rivalitet, ali i ogromno uzajamno poštovanje. Bilo je sličnih primjera u dalekoj prošlosti i to najviše na Ostrvu - Fred Everis je 46 godina vodio VBA, Vili Mejli tri godine manje bio na klupi Seltika, dok je Bil Strat vodio ljutog rivala Glazgov Rendžerse. Čelnici klubova danas mijenjaju trenere kao na traci, prednjači Mauricio Zamparini iz Palerma, a od velikana su najnestrpljiviji čelni ljudi Milana. Jedino Atletiko Madrid gaji stare principe pa Dijego Simeone odrađuje osmu sezonu u klubu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana