Тамна страна Мурињове генијалности

Глас Српске
Тамна страна Мурињове генијалности

Манчестер - Када је Жозе Мурињо дошао на клупу Манчестер јунајтеда, већина навијача вјеровала је да почиње нова ера, надајући се да ће бити бар упола успјешна као период владавине сер Алекса Фергусона.

Ипак, мало више од двије године касније, Јунајтед је ниже него гдје је био под вођством Дејвида Мојеса и Луја ван Гала.

Неуспјех се не може гледати само кроз призму резултата, који су очајни на старту сезоне, јер је шира слика много гора. Утисак је да несумњива генијалност Жозеа Муриња има и тамну страну јер трофејни стручњак полако губи компас, поготово када ствари не иду онако како је замислио. Супротно неписаном правилу да његове екипе најбоље играју у другој сезони када је он на клупи, прва сезона на “Олд Трафорду” показала се најуспјешнијом. Јунајтед се освајањем Лиге Европе вратио у Лигу шампиона, а трофејима у Комјунити шилду и Лига купу појачао утисак да су “ђаволи” на правом путу. Међутим, ствари су се онда потпуно окренуле. Прошла сезона окончана је без трофеја, али на другом мјесту Премијер лиге, што је Мурињо истицао као успјех. Ипак, унутрашњи проблеми почели су да узимају мах, Португалчев однос са директором Едом Вудвордом постајао све затегнутији, да би све кулминирало у претходних мјесец-два. Очекивано је да доведе бар једног централног бека свјетске класе, али то се није десило. Незадовољан исходом прелазног рока неколико пута је поручио шта мисли о политици клуба. Говорио је да је директору предао списак са пет имена, а да ниједан од тих играча није стигао, па у складу с тим не прихвата улогу највећег кривца. Посебна прича је његов однос с играчима. Прво је на тапету био Лук Шо, затим Ентони Марсијал, а кулминација катастрофалне атмосфере услиједила је прије неколико дана када је одузео траку Полу Погби и одбио да му пружи руку на тренингу. Само два дана касније, Погба је био на терену против Вест Хема (1:3), што је доказ да је Мурињо ипак погазио своје постулате. Добро је познато да је атмосфера основа за резултате, па онда и не чуде све чешћа посртања клуба, који је навикнут да меље ривале, а не да се мучи и чува евентуално стечену предност како зна и умије. Изузимајући избор појачања и односе у свлачионици, легенде клуба највише му замјерају дефанзивну тактику. Утакмицу против Вест Хема Јунајтед је почео са три задња везна Немањом Матићем, Скотом Мектоминијем и Маруаном Фелаинијем. Пол Сколс се запитао да ли половина играча уопште има квалитет, а Рио Фердинанд довео је у питање и њихов ангажман.

- Јасно је да постоји недостатак квалитета, али је и велико питање да ли поједини момци имају жељу да буду бољи. Нисам видио да су направили два или три тачна паса. Не видим на момцима да се труде да покажу менаџеру да заслужују мјесто у тиму, а то није случај у овом Јунајтеду - рекао је Фердинанд.

Мурињо је много пута у каријери био стјеран уза зид, али је некако проналазио рјешење. Чини се да је сада у безизлазној ситуацији, па није искључено да ускоро напусти “Олд Трафорд”. Медији ипак спекулишу да ће “Посебни” наставити своју мисију ако некако дочека јануар јер ће Погба добити дозволу да пређе у Барселону.

Велики дерби седмог кола између Челзија и Ливерпула завршен је 1:1, а госте је спасао Данијел Стариџ у самом финишу меча, па је лидерску позицију преузео Манчестер сити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана