Шпановићева покорила свијет

Глас Српске
Шпановићева покорила свијет

Бирмингем - Најбоља српска атлетичара Ивана Шпановић остварила је највећи успјех у каријери, пошто је постала свјетска шампионка на дворанском првенству у Бирмингему са скоком од 6,96 метара.

Она је тако комплетирала све медаље са дворанских првенстава свијета, пошто је одраније имала бронзу и сребро. Шпановићева је остварила један од најбољих резултата у каријери и поновила је јуниорски успјех од прије десет година када је била најбоља у дворани. Овим је доказала да је убједљиво најбоља скакачица у дворани, пошто је прошле године славила на првенству Европе у Београду.

Ивана је била најбоља у прве три серије са скоком 6,89 метара, а онда је накратко у четвртој спала на друго послије доброг наступа Американке Бритни Риз, али онда је скочила 6,96 што нико до краја није могао престићи. Риз је остала на другом мјесту, док је трећа завршила Состене Могуенари-Тарум из Њемачке. Шпановићева се тако на најбољи начин вратила након прошлогодишњег пеха на Свјетском првенству на отвореном када је због пеха са стартним бројем остала без медаље.

Други представник Србије Асмир Колашинац није имао ни близу тако добар резултат, пошто је заузео 15. мјесто у бацању кугле са хицем од 19,34 метра. У тој дисциплини много бољи је био атлетичар из БиХ Месуд Пезер који је са даљином 21,15 метара завршио на петом мјесту, а то је државни рекорд у дворани.

На Свјетском првенству десиле су се невиђене сцене у трци на 400 метара гдје се на крају златом окитио Чех Павел Маслак. Он је финалну трку завршио на трећем мјесту, али је на крају освојио прво мјесто, иако су бржи били Шпанац Оскар Усиљос и Лугелин Сантос из Доминиканске Републике.

Њих двојица су дисквалификовани пошто је утврђено да су трчали ван предвиђене стазе. Ова одлука је дочекана звиждуцима у Бирмингему, али су судије биле неумољиве, па су осим Маслака, до медаља дошли Американац Мајкл Чери и Деон Лендор са Тринидада и Тобага. Оно што је изазвало још веће контроверзе јесте то да није кажњен Американац Чери, који је такође прешао у туђу стазу.

Иначе, раније у квалификацијама десила се историјска сцена када је свих пет тркача у једној од квалификационих група дисквалификовано. Један због погрешног старта, а остали због преласка у туђе стазе.

Дибаби два злата

Етиопска атлетичарка Гензебе Дибаба имала је врло успјешан наступ на Свјетском дворанском првенству у Бирмингему, пошто је злату на 1.500 метара додала још једно на двоструко дужој дионици. Она је славила с временом 4:05,27 минута, док је сребрна била Лора Мјур из Британије (4:06,23), а треће мјесто припало је Сиран Хасан из Холандије (4:07,26). Занимљиво је да су ове двије атлетичарке освојиле медаље и на 1.500 метара, с тим да је тада Холанђанка била друга, а Британка трећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана