Сиромашнима још тежи пут до елите

Агенција
Сиромашнима још тежи пут до елите

Нион - Сиромашним клубовима биће још теже да дођу до групне фазе Лиге шампиона од идуће сезоне, јер је УЕФА званично објавила нови систем такмичења који фаворизује најбогатије и најбоље клубове.

За разлику од садашњег система гдје је кроз квалификације пут до елите тражило десет екипа, од сезоне 2018/19. биће слободно само шест мјеста, а 26 клубова избориће директан пласман. Осим побједника ове сезоне и освајача Лиге Европе, загарантовано мјесто имаће још по три клуба из Енглеске, Италије, Њемачке и Шпаније које имају по четири директна учесника. Француска и Русија су добиле по двије визе, а Португалија, Украјина, Белгија и Турска по једну. Јасно је да су они најбогатији прошли најбоље. Клубови са ових простора врло ријетко су се пробијали међу 32 најбоља на Старом континенту, а сада ће им бити још теже. Више не постоји такозвани "пут шампиона", који је колико-толико олакшавао првацима мањих земаља да се домогну елите. Тада је, рецимо, шампион Србије у плеј-офу као неносилац играо са шампионима из земаља попут Данске, Грчке, Шведске, Норвешке, Швајцарске... Сада ће бити много теже, самим тим што има и мање мјеста.

Ипак, постоји једна добра одлука за оне са плићим џепом. Сваки тим који буде елиминисан у било којој рунди квалификација за елитно такмичење добиће нову шансу и такмичење наставити у квалификацијама за Лигу Европе.

Ситуација у Лиги Европе је нешто другачија, јер директно мјесто има 17 клубова. Од тога су по два из Шпаније, Њемачке, Енглеске, Италије и Француске, односно по један из Русије, Португалије, Украјине, Бјелорусије, Турске, Чешке и Швајцарске. Преостало 31 мјесто заузеће десет клубова елиминисаних у плеј-офу Лиге шампиона, односно 21 тим из плеј-офа Лиге Европе. Лига шампиона и Лига Европе имаће своје претквалификације у којима ће учествовати најслабији клубови. У елитном такмичењу ће бити одигран такозвани мини-нокаут турнир, док ће у Лиги Европе бити примијењен класичан систем на двије утакмице.

Новац промијенио термине

Осим модела квалификација, од идуће сезоне десиће се и једна не тако важна промјена, али ће бити срушена дугогодишња традиција. Сви мечеви најквалитетнијег клупског такмичења годинама су почињали у 20.45 часова, осим када су у питању утакмице на истоку Европе, а сада је УЕФА увела и термин од 18.55 часова. Стандардни термин одлази у историју, јер ће друге утакмице почињати у 21 час. Све се, наравно, ради због новца од ТВ права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана