Prvo mjesto na velikom testu

Nikola Lučić
Prvo mjesto na velikom testu

London - Iako trenutno ima 4.410 bodova više od Rafaela Nadala na vrhu ATP liste, srpskog tenisera Novaka Đokovića očekuje veliki posao da u nastavku sezone zadrži prvu poziciju, pošto će morati da odbrani čak 8.350 poena.

 

 

 

 

 

 

Sjajna forma u drugom dijelu prošle godine donijela mu je veliki broj bodova, pa će predstojeći Rolan Garos biti jedan od rijetkih turnira na kojima će imati priliku da uveća saldo na čelu karavana, jer je lani uzeo samo 360 poena nakon poraza od Marka Čekinata u četvrtfinalu.

Međutim, poslije grend slema u Bulonjskoj šumi slijedi sezona na travi, a Đoković je prošle godine prije titule na Vimbldonu stigao i do finala u Kvinsu, što je ukupno 2.300 bodova koje će pokušati da odbrani. Potom slijedi pauza do avgusta i mastersa u Torontu, gdje je Novak u prethodnoj kampanji izgubio od Stefanosa Cicipasa već u osmini finala i osvojio svega 90 poena.

Možda i ključni dio sezone dolazi početkom avgusta i trajaće sve do sredine oktobra, kada će osvajač 15 grend slem titula pokušati da odbrani čak 4.000 bodova, koliko je 2018. ukupno osvojio u Sinsinatiju, na US openu i u Šangaju. Ukoliko uspješno prebrodi najteži period, biće u sjajnoj poziciju da i tekuću godinu završi na prvom mjestu iako će mu u završnici ostati da odbrani finala sa mastersa u Parizu i završnog u Londonu. Međutim, dosta toga će se pitati i Rafael Nadal, koji je zbog problema sa povredom propustio završnicu prošle sezone, kada je na kraju krajeva i izgubio prvo mjesto.

Upravo je povreda omela Španca da osvoji više bodova, pa će počevši sa Rolan Garosom ispred sebe imati 4.440 poena, što je duplo lakši zadatak od Novakovog, jer je Nadal nakon 11. titule u Parizu stigao do polufinala na Vimbldonu i pehara u Torontu, dok se na US openu povukao prije polufinalnog meča. Novak je juče započeo 252. sedmicu na vrhu, gdje će dočekati i Rolan Garos (26. maj - 9. jun), na kojem je Nadala označio kao favorita.

- On je glavni, bez dileme, posle dolazimo svi ostali. Mislim da će biti dobar turnir. Tim igra vrlo dobro, može da pobedi bilo koga na šljaci,  Fonjini takođe igra kvalitetno. Igra se na tri dobijena seta, sa danom pauze i očekujem da svi budu u dobroj formi - rekao je Đoković.

 

Skok Krajinovića

Od ostalih srpskih tenisera na ATP listi, veliki skok ostvario je Filip Krajinović koji je nakon titule na čelendžeru u Hajbronu skočio na 60. poziciju. Dušan Lajović i Laslo Đere nazadovali su za po dva mjesta, pa su sada 33. i 34. reket svijeta, dok je Miomir Kecmanović 83. na listi. 

 

Šta brani Đoković

Rolan Garos - 360 bodova

Kvins - 300

Vimbldon - 2.000

Toronto - 90

Sinsinati - 1.000

US open - 2.000

Šangaj - 1.000

Pariz - 600

London - 1.000

Ukupno 8.350 poena

 

Šta brani Nadal

Rolan Garos - 2.000 bodova

Vimbldon - 720

Toronto - 1.000

US open 720

Ukupno 4.440 poena

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana