Proslava Božića u Teleskofu oživjela razoreni grad

Priredio: Boris Đurić
Proslava Božića u Teleskofu oživjela razoreni grad

Bagdad - Djevojčica Hajat Daud pjevajući božićne pjesme na aramejskom jeziku, predvodila je djecu na službi u obnovljenoj crkvi Svetog Georgija u iračkom gradu Teleskofu, tri godine nakon što su ga teroristi Islamske države osvojili i iz njega protjerali 12.000 stanovnika.

Ovo je bio njen prvi Božić u rodnom gradu, tri godine nakon što su ga džihadisti sravnili sa zemljom.

- Neopisiv je osjećaj ponovo biti u crkvi u gradu, u kojoj sam se udala i rodila svoju djecu - rekla je majka djevojčice sa suzama u očima.

Kao i svi hrišćani u ovom iračkom gradu, i Daudova je bila suočena sa odlukom da pređe na islam i plaća poreze Islamskoj državi ili da umre.

Kao i mnogi drugi, Daudova je odlučila da bježi. U grad se vratila dvije sedmice nakon što su džihadisti poraženi. Oko 7.000 građana Teleskofa je sada rasuto po Iraku, Njemačkoj, Kurdistanu, Australiji i SAD. Ipak, na stotine građana je došlo u crkvu na službu koju je vodio otac Salar Bodag, koji je kasnije zapalio veliku vatru u dvorištu kao simbol obnavljanja.

Vladalo je opšte oduševljenje što se opet javno slavi, ali bio je to skroman Božić za ljude sa platoa Nineveh, na kojem hrišćani žive više od 2.000 godina. Iako je Irak prije dvije sedmice proglasio potpunu pobjedu nad džihadistima, hrišćanske enklave su pretrpjele veliku štetu i mnogi se pitaju da li mogu prevazići ovu nedavnu prošlost.

Većini porodica biće potrebne desetine hiljada dolara da poprave kuće i nabave ukradene stvari. Ipak, mnogi govore da mogu prevazići materijalnu štetu, ali ne i prisilno razdvajanje porodica.

Havidža

Dva mjeseca nakon objave da je pao džihadistički bastion u gradu Havidža na sjeveru Iraka, snage bezbjednosti te zemlje i dalje prijavljuju ubistva civila i vojnika.

Oni stradaju od džihadista koji su ostali ukopani u planinskim predjelima. Vladine snage su početkom oktobra istjerale pripadnike Islamske države iz Havidže, njihovog posljednjeg gradskog uporišta u Iraku.

- Od tog trenutka najmanje 45 pripadnika snaga bezbjednosti i civila je ubijeno u napadima Islamske države - rekao je jedan visoki funkcioner policije u provinciji Kirkuk, u kojoj se nalazi Havidža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana