Нуркић у историји НБА лиге: Једини Балканац уз Дивца

B92
Нуркић у историји НБА лиге: Једини Балканац уз Дивца

Кошаркаш Портланд Трејлблејзерса Јусуф Нуркић успио је да постигне оно што је пошло за руком малом броју играча у историји НБА.

Он је у побједи Портланд Трејлблејзерса над Саркаменто Кингсима имао 24 поена, 23 скока, пет блокада, пет украдених лопти и седам асистенција.

Када играч има бројку пет у свим колонама, Американци то зову “five by five”, и то је најбољи показатељ колико је кошаркаш одиграо свестран меч.

Само 13 играча је успијевало да постигне тако нешто почев од 1976. године. На листи су: Џулијус Ирвинг (двапут), Хаким Олаџувон (шест пута), Дејвид Робинсон, Дерик Колеман, Џамал Тинсли, Андреј Кириљенко (трипут), Маркус Кемби, Никола Батум, Дрејмонд Грин и Ентони Дејвис.

На листи је и Владе Дивац који је имао 19 поена, 12 скокова, осам асистенција, пет блокада и пет украдених лопти. Дивац је овакву статистику остварио 1995. године у дресу ЛА Лејкерса против Филаделфије.

Далеко се ријеђе стиже до “пет у пет”, него рецимо до трипл-даблова који су мање или више редовна појава. Ове сезоне је то успијело једино Ентонију Дејвису (21. новембра), а једини Трејлблејзер који је то урадио прије Нуркића је споменути Батум.

Међутим, босански центар је једини у од 1983/1984. који је у таквом успјеху имао најмање 20 поена и 20 скокова. Нуркић је са линије пенала је шутирао одлично 14/16, погодио пет од десет шутева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана