Ноле и одбојкашице одушевили планету, Звезда Србију и Српску

Глас Српске
Ноле и одбојкашице одушевили планету, Звезда Србију и Српску

Београд - Повратак Новака Ђоковића на прво мјесто АТП листе, фудбалери Црвене звезде који су након 27 година чекања поново заиграли у Лиги шампиона и титула првака свијета одбојкашица Србије у Јапану обиљежили су спортску годину у Србији.

Сезону из снова, тачније њен други дио, имао је Ђоковић, у којег су многи сумњали и прерано га отписали. Повратак српског аса на трон је и највећа прича у свијету спорта у 2018. години, пошто је након операције лакта у фебруару пао на 22. позицију, коју је заузимао у мају. Враћање у форму наслутио је на Ролан Гаросу, када је заустављен у четвртфиналу, да би освајањем титуле на Вимблдону показао да је поново онај стари. Услиједиле су титуле на мастерсу у Синсинатију, УС опену и Шангају и повратак на позицију која му по свему и припада.    

Најважнија споредна ствар на свијету била је у фокусу српске јавности, како на клупском, тако и на репрезентативном нивоу. Историјски резултат изабраника Владана Милојевића, који су у друштву Ливерпула, Наполија и ПСЖ-а успјели да освоје четири бода, још дуго ће препричавати сви којима је црвено-бијела боја у срцу. Величанствена побједа против “редса” на стадиону “Рајко Митић” (2:0) највећи је тријумф актуелног шампиона Србије још од освајања титуле првака Европе у Барију 1991. С друге стране, “вјечити ривал” Партизан није успио да избори пласман у групну фазу Лиге Европе, а крај године у Хумској обиљежиле су турбуленције и сукоби са Фудбалским савезом Србије. 

Репрезентативни фудбал поново је разочарао јер “орлови” нису успјели да прођу групу на Свјетском првенству у Русији, на којем је тријумфовала Француска, пошто су након уводне побједе против Костарике (1:0) доживјели поразе од Швајцарске (1:2) и Бразила (0:2). Као што то обично бива након неуспјеха, испливале су све прљаве ствари на површину. Тешко је рећи с ким све селектор Младен Крстајић није ушао у конфликт, а епилог свега је чињеница да “орлови” сигурно неће моћи рачунати на Луку Миливојевића и Матију Настасића док је бивши штопер Шалкеа и Партизана на клупи репрезентације. Да све не би било тако црно, Србија се побринула освајањем првог мјесто у групи Лиге нација, испред Румуније, Црне Горе и Литваније, и осигураним пласманом на завршни турнир, на којем ће учествовати уколико пласман на Европско првенство не изборе кроз редовне квалификације. С друге стране, млада репрезентација Србије осигурала је пласман на Европско првенство које ће наредног љета бити одржано у Италији и Сан Марину. 

Након што су одбојкаши “добацили” до полуфинала на највећој свјетској смотри, одбојкашице Србије отишле су два корака даље и побједом против Италије у Јапану (3:2) дошле до своје прве титуле првака свијета. Српкиње су тако послије освајања Европског првенства 2017. године наставиле да освајају титуле. Тијана Бошковић показала је да једна 21-годишња дјевојка може да носи цијелу репрезентацију и уз Бранкицу Михајловић одиграла турнир живота. Рођена Билећанка понијела је и епитет најбоље одбојкашице на турниру, мада се допринос осталих играчица не смије умањити. Србија је, уједно, постала једина земља на планети која је имала учеснике у полуфиналима и у мушкој и у женској конкуренцији на шампионатима свијета, што је само додатно уљепшало већ веома успјешну одбојкашку годину.

Кошаркашка година прошла је у знаку квалификационих прозора, односно квалификација за одлазак на Свјетско првенство у Кини наредне године. Изабраници Александра Ђорђевића су, након доста турбуленција, на крају ипак дошли у добру позицију, пошто им у посљедња два дуела, против Естоније и Израела, недостаје један тријумф како би бранили вицешампионску титулу у најмногољуднијој земљи на свијету. Први дио године обиљежили су и наступи кошаркаша Црвене звезде у Евролиги, али и пораз од Будућности у финалу АБА лиге. Тако су “црвено-бијели” изгубили примат у регионалном такмичењу и од септембра наступају у Еврокупу, гдје су, као и Партизан, осигурали пласман у другу фазу. До промјене је дошло и на клупама “вјечитих ривала”, пошто је у Звезди Душана Алимпијевића замијенио Милан Томић, док је Андреа Тринкијери ускочио умјесто Ненада Чанка у Партизану. Наступе српских кошаркаша “преко баре” обиљежио је Никола Јокић, који води главну ријеч у Денвер Нагетсима, док се Богдан Богдановић одлично привикао на најјачу лигу свијета.

Не треба заборавити ни да су доминацију у базену наставили српски ватерполисти четвртом узастопном титулом шампиона Европе. “Делфини” су у финалу Европског првенства у Барселони савладали домаћина Шпанију послије бољег извођења петераца (7:7, 5:3) и поново потврдили да су најбоља екипа свих времена. Момци Дејана Савића постали су прва репрезентација која је успјела да четири пута узастопно дође до европског трона, а титула у Шпанији била је укупно 26. злато на највећим такмичењима за Србију. “Делфини” су узели злато и на Медитеранским играма у Тарагони.

Ивана Шпановић окитила се златном медаљом на Свјетском дворанском првенству у Бирмингему у марту скочивши 6,96 метара у четвртој серији, али је на крају остао жал јер је финале Европског првенства у Берлину морала да пропусти због повреде Ахилове тетиве. У фебруару су одржане и Зимске олимпијске игре у Пјончангу, а част српског спорта бранили су скијаши Невена Игњатовић, Марко Вукићевић и Марко Стевовић, те нордијски скијаш Дамир Растић, који нису стигли до одличја. Рукометашице Србије заустављене су у другом кругу на Европском првенству у Француској, док су српски баскеташи трећи пут у низу освојили титулу првака свијета.   

Савић најбољи у РС

Кајакаш Дарко Савић изабран је за најбољег спортисту Републике Српске за 2018. годину у Избору “Гласа Српске”. Одбојкаши Младости и одбојкашице Бимал Јединства потврдили су доминацију у Премијер лиги БиХ, пошто су без већих проблема освојили шампионске титуле, док су на европској сцени још увијек у игри за четвртфинале ЦЕВ купа. У септембру је одржан и АБА Суперкуп у Лакташима, гдје је најбољих осам тимова регионалне лиге из прошле сезоне привукло велику пажњу љубитеља игре под обручима. По 17. пут одржан је тениски челенџер у Бањалуци, а титула је отишла у руке Алесандра Ђанезија, док је у 50. издању ТВ турнира шампиона у Добоју славио словачки Татран. Бањалука је 12. пут била циљ традиционалне бициклистичке трке “Београд - Бањалука”, док је у априлу одржана и Међународна улична трка “Приједор 2018”.

 

Церићева без премца у БиХ

Када је спорт БиХ у питању, 2018. годину обиљежила је џудисткиња Лариса Церић, која је освојила бронзану медаљу на Свјетском првенству у Бакуу и сребро на Европском шампионату у Тел Авиву, те бројна друга одличја. Она се налази на самом врху свјетске ранг-листе. Спортисти из БиХ са Медитеранских игара у Тарагони вратили су се са пет медаља, од којих су четири освојене у атлетици, а једна у женском тенису. Фудбалска репрезентација БиХ освојила је прво мјесто у групи Лиге нација и осигурала пласман у највиши ранг, док је тенисер Дамир Џумхур, након нешто слабијег другог дијела сезоне, пао на 47. мјесто. На Зимским олимпијским играма у Пјончангу част је бранило четворо такмичара, који су били далеко од медаља.

 

Отишла легенда ринга

Спорт Републике Српске 4. септембра остао је без једне од највећих икона - легендарног боксера Маријана Бенеша. Послије дуге борбе са болешћу, један од највећих симбола бивше државе изгубио је битку у 67. години. Сви су га обожавали и многи га сматрају највећим боксером Југославије, човјеком племените душе и великог срца. Рођен у Београду, одрастао у Тузли, у Боксерски клуб Славија дошао је 1967. године. Био је девет пута првак БиХ, четири пута шампион Југославије... На Европском првенству у боксу 1973. у Београду био је шампион у лако-велтер категорији. На профи-ринг закорачио је 1977, а већ 17. марта 1979. године пред препуним “Бориком” освојио је титулу у ЕБУ верзији, нокаутиравши Француза Жилбера Коена у четвртој рунди. Био је поп-икона. Као мали је научио да свира клавир и виолину, касније флауту и хармонику, писао је поезију и показао свијету да људи из ринга нису само боксери, већ и много, много више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана