Najveća sramota u istoriji njemačkog fudbala

nezavisne.com
Najveća sramota u istoriji njemačkog fudbala

Svjetska titula 2014, Kup konfederacija 2017, svih deset pobjeda u kvalifikacijama za Rusiju, a onda pad sa zvjezdanih visina u najdublji ambis. Taj put su za četiri godine prešli “panceri”, gubitnici Mundijala 2018, što je ugledni “Bild” okarakterisao kao “najveću sramotu u istoriji njemačkog fudbala”.

List je nakon poraza od Južne Koreje (0:2) i ispadanja u grupnoj fazi tim povodom objavio istu naslovnicu kao i prije četiri godine nakon veličanstvenog trijumfa nad Brazilom (7:1) - “Bez riječi”. Tada je to bilo u znak oduševljenja, a sada zbog šoka, koji su neuspješni branioci trofeja priredili navijačima. “Kiker” je takođe bio kratak i jasan – “Aut”.

“Zaslužili smo da budemo eliminisani”, pošteno je rekao Manuel Nojer, golman četvorostrukih šampiona planete.

“Nismo bili ubjedljivi ni u jednom meču. Ovo nije bila Njemačka koju svi znamo. Sve je bilo jadno. Čak i da smo prošli u nokaut fazu, odmah bismo bili eliminisani”, rekao je on.

Ni Fudbalski savez nije htio bilo kome da zamazuje oči. Javno, na zvaničnom Tviter-profilu izdato je saopštenje-izvinjenje.

“Dragi navijači, razočarani smo kao i vi. Mundijal je svake četiri godine i znamo da ste mnogo očekivali. Žao nam je što nismo igrali kao svjetski šampioni, i koliko god da je bolno, zaslužili smo ovakav rezultat. Slavili smo zajedno 2014, ali u fudbalu morate prihvatiti i poraze, i da kažete rivalima da su bili bolji. Čestitamo Švedskoj, Meksiku i Južnoj Koreji i zahvaljujemo se Rusiji na gostoprimstvu”, stoji u navodima FS Njemačke, koji je dao primjer ponašanja svima u svijetu fudbala.

Niko nije izgovorio teške riječi, nema uvreda, prebacivanja odgovornosti, blaćenja sudija, omalovažavanja rivala... Nijemci su sportski prihvatili krah, kakav ne pamte. Prije Rusije, već u prvoj fazi Mundijala bili su izbačeni davne 1938. godine, kada se odmah igralo po nokaut sistemu. Tada je Švajcarska bila bolja (2:4 u ponovljenom meču, u prvom bilo 1:1).

“Nisam mogao da zamislim da će se sve ovako završiti”, istakao je selektor Joakim Lev, koji ovu funkciju obavlja već 12 godina.

“Svjestan sam da sam odgovoran za debakl. Međutim, ne mislim da dolaze crni dani za naš fudbal. Ovako nešto se dešavalo i drugim velesilama. Bitno je samo da izvučemo pouke.

Zanimljivosti

Do meča sa Južnom Korejom, Njemačka je na SP imala svih pet pobjeda nad azijskim ekipama, uz gol-razliku 19:3.

“Panceri” su u deset kvalifikacionih duela za Mundijal 2018. postigli 43 pogotka, a primili samo četiri.

Pred SP, Nijemci su vezali pet utakmica bez pobjede, do generalne probe sa Saudijskom Arabijom (2:1).

Od osam bivših prvaka, u završnici SP 2018. biće ih šest: Brazil, Urugvaj, Argentina, Engleska, Francuska, Španija.

Prokletstvo šampiona

Ispadanjem Njemačke u prvom krugu nastavljena je tradicija stradanja svjetskih prvaka. Prije četiri godine u Brazilu Španija nije prošla grupu, Italiji se desilo isto 2010. u Južnoj Africi, a Francuskoj 2002. u Koreji i Japanu. Brazil nije prošao grupu 1966. i to poslije dvije uzastopne titule prvaka 1958. i 1962.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana