Nadala namučio Del Potro, sa Novakom za finale Vimbldona

B92
Nadala namučio Del Potro, sa Novakom za finale Vimbldona

Rafael Nadal, prvi teniser planete, savladao je poslije trilera u Londonu Argentinca Huana Martina del Potra poslije pet odigranih setova.

Nadal je poveo odličnom završnicom u prvom setu, ali je onda Del Potro zaigrao mnogo bolje pa drugi i treći set riješio u svoju korist.

"Bik sa Maljorke" je poslije skor pet sati igre bio bolji rezultatom 7:5, 6:7(7), 4:6, 6:4, 6:4.

Španac podigao nivo igre krajem prvog seta i riješio ga u svoju korist sa 7:5.

Del Potro je mnogo bolje igrao u drugom dijelu meča, tonus udaraca mu je bio mnogo bolji, a set se rješavao u taj-brejku, jer Argentinac nije uspio da odservira za set pri 5:4. U nezvaničnom 13. gemu Rafa je imao 6:3 i sve pod kontrolom, ali onda "Div iz Tandila" uzima šest od narednih sedam poena i preokreće set u svoju korist.

U trećem setu nismo vidjeli ni jedan jedini đus, u prevodu serveri su igrali poprilično sigurno, sve do desetog gema seta. Tada Argentinac dolazi do tri vezane brejk-set lopte, koristi prvu, pa je, poslije katastrofe Rodžera Federera, pred ispadanjem i prvi teniser svijeta Rafael Nadal.

Četvrti set počeo je kao i prethodni, sigurnim servisima tenisera.

U tim trenucima meča vidjelo se da je Argentinac veoma umoran, trebalo mu mnogo vremena da se pripremi za servis i njegova igra izgledala je usporeno, pa je Španac dolašao do brejka, koji je i potvrdio za 4:2.

Delpu tada još jedanput popušta koncentracija, ali Nadal ne koristi dvije set lopte pri servisu rivala i ipak mora da servira za set. "Bik sa Maljorke" ipak rutinski osvaja svoj servis gem i odvodi meč u peti set – 6:4.

Peti set počinje sa dva mirna servis gema, a onda imamo prvu manju dramu u odlučujućem dijelu igre. Na 30:30 Del Potro se baca u vazduh kako bi odigrao jedan volej, pravu jednu malu paradu, i dolazi do gem lopte. Nju ne koristi, ali mu servis ponovo besprijekorno funkcioniše pa Argentinac vodi u petom setu sa 2:1. U prethodnom gemu vidjeli smo, uz paradu i "plivanje" po travi Del Potra, i jedan Nadalov 'izlet' u publiku, kada ga je smečom argentinski teniser izbacio sa terena, a ovaj je završio među navijačima.

Prvi je u odlučujućoj dionici meča do brejka prednosti stigao Rafa Nadal, poslije jednog podužeg gema. Nadal je čak dva puta proklizao, u dva vezana poena, a Delpo to redovno čini tokom 4. i 5. seta, što je govorilo i (ne)kvalitetu terena. Ipak, španski teniser je ostao pribraniji pa servirao pri rezultatu 3:2.

Fenomenalnu priliku je imao Del Potro da vrati brejk, ali je jedan, za njega prelak forhend, deganžirao ramom daleko u aut. Sjajno je izgradio poen prije tog sudbonosnog udarca, ali avaj. Nadal odigrava jedan dobar, ali dva loša poena, pa Delpo dolazi do još jedne, ali ni nju ne koristi, pa Rafa vodi sa 4:2.

Nije se dao Del Potro još otpisati, pa je 'izvukao' svoj gem od 0:30.

Fantastičan tenis gledao se na terenima "Ol Ingland" kluba, i nije se znalo se ko je bolji od ove dvojice maestralnih tenisera. Del Potro je zaprijetio da vrati brejk,ali je Nadal ipak nekako poveo sa 5:3, a potom i riješio meč u svoju korist posle skoro pet sati igre.

Rafa Nadal će se u polufinalu sastati sa najboljim srpskim teniserom Novakom Đokovićem u njihovom 52. međusobnom okršaju, ovoga puta za veliko finale Vimbldona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana