Надала намучио Дел Потро, са Новаком за финале Вимблдона

B92
Надала намучио Дел Потро, са Новаком за финале Вимблдона

Рафаел Надал, први тенисер планете, савладао је послије трилера у Лондону Аргентинца Хуана Мартина дел Потра послије пет одиграних сетова.

Надал је повео одличном завршницом у првом сету, али је онда Дел Потро заиграо много боље па други и трећи сет ријешио у своју корист.

"Бик са Маљорке" је послије скор пет сати игре био бољи резултатом 7:5, 6:7(7), 4:6, 6:4, 6:4.

Шпанац подигао ниво игре крајем првог сета и ријешио га у своју корист са 7:5.

Дел Потро је много боље играо у другом дијелу меча, тонус удараца му је био много бољи, а сет се рјешавао у тај-брејку, јер Аргентинац није успио да одсервира за сет при 5:4. У незваничном 13. гему Рафа је имао 6:3 и све под контролом, али онда "Див из Тандила" узима шест од наредних седам поена и преокреће сет у своју корист.

У трећем сету нисмо видјели ни један једини ђус, у преводу сервери су играли поприлично сигурно, све до десетог гема сета. Тада Аргентинац долази до три везане брејк-сет лопте, користи прву, па је, послије катастрофе Роџера Федерера, пред испадањем и први тенисер свијета Рафаел Надал.

Четврти сет почео је као и претходни, сигурним сервисима тенисера.

У тим тренуцима меча видјело се да је Аргентинац веома уморан, требало му много времена да се припреми за сервис и његова игра изгледала је успорено, па је Шпанац долашао до брејка, који је и потврдио за 4:2.

Делпу тада још једанпут попушта концентрација, али Надал не користи двије сет лопте при сервису ривала и ипак мора да сервира за сет. "Бик са Маљорке" ипак рутински осваја свој сервис гем и одводи меч у пети сет – 6:4.

Пети сет почиње са два мирна сервис гема, а онда имамо прву мању драму у одлучујућем дијелу игре. На 30:30 Дел Потро се баца у ваздух како би одиграо један волеј, праву једну малу параду, и долази до гем лопте. Њу не користи, али му сервис поново беспријекорно функционише па Аргентинац води у петом сету са 2:1. У претходном гему видјели смо, уз параду и "пливање" по трави Дел Потра, и један Надалов 'излет' у публику, када га је смечом аргентински тенисер избацио са терена, а овај је завршио међу навијачима.

Први је у одлучујућој дионици меча до брејка предности стигао Рафа Надал, послије једног подужег гема. Надал је чак два пута проклизао, у два везана поена, а Делпо то редовно чини током 4. и 5. сета, што је говорило и (не)квалитету терена. Ипак, шпански тенисер је остао прибранији па сервирао при резултату 3:2.

Феноменалну прилику је имао Дел Потро да врати брејк, али је један, за њега прелак форхенд, деганжирао рамом далеко у аут. Сјајно је изградио поен прије тог судбоносног ударца, али авај. Надал одиграва један добар, али два лоша поена, па Делпо долази до још једне, али ни њу не користи, па Рафа води са 4:2.

Није се дао Дел Потро још отписати, па је 'извукао' свој гем од 0:30.

Фантастичан тенис гледао се на теренима "Ол Ингланд" клуба, и није се знало се ко је бољи од ове двојице маестралних тенисера. Дел Потро је запријетио да врати брејк,али је Надал ипак некако повео са 5:3, а потом и ријешио меч у своју корист после скоро пет сати игре.

Рафа Надал ће се у полуфиналу састати са најбољим српским тенисером Новаком Ђоковићем у њиховом 52. међусобном окршају, овога пута за велико финале Вимблдона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана