Краљ тениса – Федерер освојио 20. Гренд слем!

B92
Краљ тениса – Федерер освојио 20. Гренд слем!

Роџер Федерер ушао је у историју као први тенисер који је 20 пута освојио Гренд слем турнире.

Швајцарац је у свом седмом финалу стигао до шесте титуле на Аустралијан опену, побједом над Марином Чилићем са 6:2, 6:7(5), 6:3, 3:6, 6:1.

Федерер се изједначио са Новаком Ђоковићем и Ројом Емерсоном са по шест титула у Мелбурн парку.

Швајцарац је одбранио титлу из прошле године, ово му је било рекордно седмо финале АО, а 30. ГС у каријери.

"Дугачак дан, лако је послије меча, али се прије њега целог дана размишља шта ће бити, како ће се кретати. Ово је права бајка која се наставља за мене и мој тим. Послије сјајне прошле године ово је невјероватно", рекао је Федерер у сузама, "Хвала Марину на сјајном турниру. Честитке што си постао трећи тенисер свијета. Настави тако, мислим да можеш и више".

Дјеловало је да ће послије Беденеа, Штруфа, Гаскеа, Фучовича, Бердиха и Чунга савладати и Чилића без изгубљеног сета, али се упркос дебаклу у првом сету Хрват испрсио и достојно борбио до посљедњег поена.

Федерер је сјајно сервирао, забиљежио 24 ас ударца, поентирао на 80% првих сервиса, и на томе градио своју игру, док је Чилић одговарао агресивним нападима на бекхенд свог ривала, па је меч завршио са четири винера више (45-41).

Међутим, Чилић је знатно више грешио, 24 лопте више је послао у аут или мрежу, што га је у кључним тренуцима одлучујућег сета и коштало побједе.

Хрват је на импресиван начин преокренуо брејк заостатка у четвртом сету и стигао до 2-2, а онда је на старту петог испустио брејк прилику и то је лансирали Федерера ка побједи.

"За мене је фантастичан долазак до овог финала, две најбоље недјеље у каријери. Имао сам шансу, изборио се за пети сет, али је Роџер играо изузетан тенис. Тежак почетак сезоне за мене и мој тим, али можда ћемо бити у прилици да једном подигнемо овај трофеј. Ово је само почетак феноменалне године. Честитке Федереру и његовом тиму на још један фантастичан почетак сезоне. Зеверине, Иване, све најбоље у 2018. години", рекао је Чилић.

Утешна награда за Чилића, који је први пут играо у финалу АО, је што ће од понедјељка бити трећи тенисер света, иза Федерера који се примакао на корак од и даље лидера Рафаела Надала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана