Кошаркаш Виртуса Дејан Кравић за “Глас Српске”: Увијек сам био аутсајдер, па ми је трофеј врло драг

Милан Зубовић
Кошаркаш Виртуса Дејан Кравић за “Глас Српске”: Увијек сам био аутсајдер, па ми је трофеј врло драг

Болоња - Прву сезону у новом клубу српски кошаркаш који посједује и канадски пасош украсио је трофејом. Дејан Кравић са Виртус Болоњом стигао је до пехара ФИБА Лиге шампиона тријумфом над Тенерифеом у финалу што му је био трофеј у каријери на међународној сцени, а њиме је италијански клуб најавио повратак у европски врх након петнаестак година стагнације.

Кравић је рођен у Мостару 1990. године, а врло брзо након тога са родитељима одселио преко Атлантика школовао се у САД, гдје је играо кошарку на Јорку и Тексас Теку. Сениорску каријеру започео је у грчком Ретимну за којег је играо у два наврата, а потом наставио у холандском Ден Бошу, белгијском Бриселу  и грчком Паниониосу. Био је пресрећан послије подизања трофеја.

- Освајање трофеја много ми значи и срећан сам што сам дио екипе која је освојила битно такмичење као што је Лига шампиона. Био сам аутсајдер током цијеле каријере. Одговорио сам свима који су сумњали и још увијек сумњају у мене. Сада сам шампион. То је моје заувијек. И обећавам да сам тек почео - изјавио је Кравић.

Kкаријери је играо на Ол стару холандске лиге, освојио Куп Холандије 2016, а Суперкуп исте државе годину раније. Током Фајнал фора у Антверпену није осјетио тежину играња које доносе двије утакмице у три дана.

- Знали смо шта је наш задатак и како да започнемо такмичење. Знали шта нам је приоритет и фокус те како да реализујемо план игре од прве до посљедње секунде - додао је Кравић.

Разлоге за растерећен, али веома одговоран приступ утакмицама на завршном турниру види у тренеру Александру Ђорђевићу који је екипу преузео 11. марта ове године од Стефана Сакрипантија.

- Желио је да максимално искористимо ову прилику. Рекао је да смо благословени пласманом на Фајнал фор, али да је сада вријеме да одемо до краја и додао да морамо бити концентрисани током свих 40 минута и не заборавимо да се морамо забављати - нагласио је Кравић.

Његово познанство са Ђорђевићем датира из 2014. године и репрезентације Србије, а ове путеви су им се укрстили у клубу.

- Сарадња са Ђорђевићем много ми значи. Звао ме на припреме репрезентације 2014. године одмах након што сам завршио каријеру у средњој школи. Био је велики играч и велики је тренер према којем имам највеће могуће поштовање - јасан је био Кравић.

Момак који подсјећа на некадашњег кошаркаша Аријана Комазеца јер слободна бацања изводи једном руком већ на почетку такмичења вјеровао је у освајање пехара.

- На почетку такмичења очекивао сам да дођемо до трофеја. Окупљен је веома талентован тим који је раније играо у Европи на високом нивоу. Нажалост, већ на самом старту сезоне имали смо неколико повреда, али смо срећом оздравили на вријеме и били спремни за Фајнал фор када смо остварили велики циљ - истакао је Кравић.

Такмичење у групној фази Виртус је завршио на првом мјесту са десет побједа и четири пораза испред Бешикташа, Нептунаса, Промитеаса, Старзбура, Остендеа, Бајројта и Олимпије. У шеснаестини финала Лиге шампиона елиминисали су Ле Ман, потом су били бољи од Нантера да би у полуфиналу надиграли Брозе Бамберг. Кошаркаш који је висок 213 центиметара и игра на позицији центра једну утакмицу означио је као кључну.

- Да можемо отићи до краја и узети пехар схватили смо послије утакмице са Нептунасом када смо већим дијелом сусрета били у подређеном положају, али смо сабрали и збили редове што нам је донијело тријумф који нам је показао пут којим морамо ићи - рекао је Кравић.

 

Репрезентација

Кравић нема среће са репрезентацијом Србије. Био је близу одласка на Свјетско првенство 2014. године, али је отпао током припрема док је нови позив добио новембра прошле године пред пети квалификациони прозор. Ипак, ни тада није заиграо. Не зна да ли ће му добре партије донијети позив за припреме “орлова” за Свјетско првенство.

- Видјећемо - остао је загонетан Кравић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана