Конкуренти за Златну копачкупријете Месију јаче него икад

Данијел Радујковић
Конкуренти за Златну копачкупријете Месију јаче него икад

Бањалука - Најбољи нападачи водећих европских клубова распуцани су ове сезоне више него претходних, па је већ осам фудбалера премашило 30 голова у свим такмичењима.

Најбољи свјетски фудбалери Лионел Меси и Кристијано Роналдо покупили су чак осам од посљедњих десет "Златних копачки", награде која је намијењена најбољем стријелцу у европским националним шампионатима. Како је Роналдо прилично нерасположен у Ла лиги, већ сада је изгубио све шансе да освоји четврту награду, а Меси ће имати опасну конкуренцију. Треба истаћи да су у протеклих десет година само два освајача копачке били играчи који нису наступали у шпанском првенству и то Роналдо из Манчестер јунајтеда и Луис Суарез из Ливерпула.

Ове сезоне то би се могло промијенити, јер су у одличној форми нападачи из осталих лига, прије свега Тотенхемов Хари Кејн и звијезда Пари Сен Жермена Единсон Кавани. Енглез је ове сезоне на 36 утакмица у свим такмичењима постигао чак 35 погодака, а до тога је 24 било у Премијер лиги, па тренутно дијели прво мјесто са Каванијем који има исто толико голова у Лиги 1. Иначе, нападач из Уругваја укупно је 31 пут тресао мреже противничких екипа на 36 мечева. Ове сезоне незаустављив је и голгетер Лација Ћиро Имобиле који за сада има у просјеку погодак на сваком одиграном мечу, пошто је на 32 утакмице дао исто толико голова. Иста ситуација је у Серији А гдје је процентуално био стријелац на сваком од 23 меча. Велико освјежење је Мохамед Салах из Ливерпула који већ има 31 погодак на свом конту, а 23 пута је прецизан био у Премијер лиги. За њима Лионел Меси за сада мало заостаје јер има 22 гола у Ла лиги, а укупно већ 30 на 39 мечева у свим такмичењима. Аргентинац ће бити у трци за најбољег стријелца Европе до краја, за разлику од Роналда који доста заостаје, пошто има само 14 погодака у првенству, гдје игра у складу са остатком Реал Мадрида који је непрепознатљив. Дуго му је требало да се разбуди у првенству, али зато је невјероватан у Лиги шампиона, гдје је већ дао 11 голова. Из ове трке никако не треба отписати ударну иглу Манчестер ситија Серхија Агуера који је 21 пут затресао мрежу у првенству, поготово ако се у обзир узму офанзивна игра и доминација "грађана". По 20 голова у лиги постигли су ведете Бајерна и ПСЖ-а Роберт Левандовски и Нејмар, с тим што је Бразилац отпао из трке због повреде. Прве процјене говоре да ће паузирати шест седмица, а првенства ће тада већ бити у самом финишу. Вриједи споменути и нападача Бенфике Жонаса који је постигао 27 голова у лиги, али португалска лига има мањи коефицијент него у најјачим лигама, јер се сваки гол множи са 1,5, за разлику од пет најјачих првенстава гдје сваки гол вриједи два бода.

Интересантно је да поменути играчи нису само одлични голгетери, већ биљеже доста асистенција, а предњачи Нејмар који је до сада скупио 18, Меси има 16, а одличан је Салах који је 11 пута омогућио саиграчима да постигне погодак.

Посљедњих 10 "златних" копачки Европе

2016/17.     Лионел Меси (37 голова)

2015/16.     Луис Суарез (40)

2014/15.     Кристијано Роналдо (48)

2013/14.     Луис Суарез (31) и Кристијано Роналдо (31)

2012/13.     Лионел Меси (46)

2011/12.     Лионел Меси (50)

2010/11.     Кристијано Роналдо (40)

2009/10.     Лионел Меси (34)

2008/09.     Дијего Форлан (32)

2007/08.     Кристијано Роналдо (31)

*Убрајају се само лигашки голови

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана