Како је Ники Лауда завршио други на трци у Београду

BBC на српском
Како је Ники Лауда завршио други на трци у Београду

Прије београдског фантома, Ники Лауда је пројурио улицама Београда.

У тркачком свијету, све се одвија брзо. И колико год дуго су били присутни, на стази или у животу, када нас хероји напусте, то увијек дјелује пребрзо, прерано. Легенда најбржег спорта на свијету, троструки шампион Формуле 1, Ники Лауда, преминуо је у 70. години.

Лауда ће остати упамћен по невјероватној посвећености спорту, која се огледала и у неочекивано брзом повратку на стазу послије несреће која га је замало коштала живота, али и скромности.

Детаљи из живота Никија Лауде, као возача, а касније и авиопревозника, предсједника и прије свега ментора у Мерцедесовом Ф1 тиму, нашироко су познати, између осталог захваљујући и аутобиографији До пакла и назад.

Међутим, мали број људи зна да је прије 50 година Ники Лауда био у Београду, и то не као туриста, већ радећи оно у чему је био најбољи - возећи трке.

Вози, Ники!

Велика награда Београда одржавала се трећи пут заредом на Ушћу.

"Формула 5 је била веома популарна у Аустрији и Њемачкој, па су неке трке вожене у Будимпешти и, између осталог, у Београду", каже за ББЦ Небојша Ђорђевић, предсједник Удружења историчара аутомобилизма и аутор књиге Велика награда Београда 1967-1969.

Више од 20 возача Формуле 5 дошло је у југословенску престоницу, како би пред скоро 40.000 Београђана возили Гранд При.

Међу њима је био и тада још непознати двадесетогодишњак Ники Лауда.

Већ послије три круга, Лауда је доминирао стазом.

"Водио је у трци, али је пред сам крај изгубио контролу и окренуо се. Претекао га је сународник Гералд Панкл", каже Ђорђевић.

Лауда је завршио на другом мјесту. И то је све што се зна о његовом учешћу у овој трци.

Посљедњи круг на Ушћу

Како је Велика награда Београда била једна од ријетких прилика да домаћа публика види болиде формуле, посјетиоци су знали да присуствују великом спектаклу.

Оно што нису знали је да је улицама пролетио будући шампион мотоспорта, као и да ће га тада посљедњу пут видјети у Београду, барем како вози.

Београдски Гран при одржавао се од 1967. године. Посљедњи, на ком је и Ники Лауда учествовао, одржан је 1969. године.

"Трка је отказана због безбједносних проблема на стази, али и гледалаца, који нису били дисциплиновани, па су претрчавали", објашњава Ђорђевић.

"Ушће је било прилагођено Формули 5, било је то далеко од правих тркачких писти."

Како је говорио Ники Лауда

Човјека који је преварио смрт, тркајући се док му се крв сливала низ завоје на свежој опекотини, пријатељи памте као скромног, директног и невјероватно духовитог.

Ево неких његових цитата.

"Многи критикују Формулу 1 као непотребан ризик. Али какав би живот био када бисмо радили само оно што је потребно?"

"Осјећате се као да сте уморни и да би требало да спавате. Али знате да то неће бити само сан. То је нешто друго. А онда се само борите са мозгом... Како би наставио да ради и како би се тијело борило са болешћу. Урадио сам то и преживио" - о доласку у болницу након несреће на Нирбургрингу.

"Када сам чуо да је Хант умро од срчаног удара, нисам се изненадио. Само сам био тужан. Људи стално мисле да смо ми били ривали, али он је био један од ријетких који су ми се допадали и један од још ређих које сам поштовао. Остаће једини човјек коме сам завидио" - о ривалству за британским возачем Џејмсом Хантом.

"Овај качкет ме штити од глупих погледа глупих људи" - о његовом чувеном црвеном качкету.

У аутомобилу до самог краја

Небојша Ђорђевић каже да је након потписивања уговора са Фераријем, 1974. године, љубитељима Формуле 1 постало јасно да је Ники Лауда врхунски возач.

"У свакој епохи би се нашао неки утицајан возач који би имао харизму и био успјешан, али освајањем три титуле, Лауда је заиста оставио неизбрисив траг у Формули 1, а и шире у ауто-мото спорту."

Душан Борковић, најпознатији српски аутомобилиста, тек се родио када је Ники Лауда освојио посљедњи шампионат у Формули 1.

Како се као мали заљубио у аутомобилизам, временом је сазнао за Никија Лауду.

"Био је један од најинтелигентнијих возача, а и најхрабрији, с обзиром на онакав повратак након повреде", каже Борковић за ББЦ.

Борковић је посебно велики фан филма Трка Живота (Rush), са Данијелом Брилом у улози Никија Лауде и Крисом Хемсвортом, који глуми његовог ривала Џејмса Ханта.

"Гледајући тај филм сам можда највише научио о Никију Лауди и његовом начину рада."

Српски возач је међу многобројнима који посебно цијене посвећеност Никија Лауде.

"Био је у аутомобилизму до самог краја, тако да су побједе Мерцедесовог тиме делом и његове."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана