Inijesta se trofejima oprašta od najveće ljubavi

Ivan Dragičević
Inijesta se trofejima oprašta od najveće ljubavi

Madrid - Neprikosnovena Barselona stigla je do trofeja u Kupu kralja spektakularnom pobjedom nad Seviljom rezultatom 5:0, a kompletan stadion "Vanda metropolitano" u Madridu pozdravio je jednu od najvećih legendi katalonskog kluba Andresa Inijestu.

Čak su i navijači Sevilje smogli snage da pozdrave sjajnog veznog igrača, iako su njihovi ljubimci prolazili kroz golgotu na terenu. Inijesta je uspio da postigne četvrti pogodak, a uz njega mrežu Andalužana zatresli su Luis Suarez dva puta, Lionel Mesi i sa bijele tačke Filipe Kutinjo.

Došlo je vrijeme za rastanak Inijeste i Barselone. Stigao je kao 12-godišnjak iz Albasetea i naredne 22 godine proveo kao član "blaugrane". Kroz seniorsku karijeru osvojio 31 trofej, spada u red najtrofejnijih fudbalera svih vremena sa samo šest pehara manje od najodlikovanijeg Maksvela. Najavljen transfer u Kinu obistiniće se ovog ljeta, Inijesta odlazi na najbogatije fudbalsko tlo koje su prije njega izabrale neke zvijezde u naponu snage. Mogao bi da postane najplaćeniji fudbaler svijeta, jer se spominju vrtoglave cifre veće od 30 miliona evra godišnje, koliko su spremni da ponude Tjanđin i Čongding Dangdai. Ukoliko izabere prvu opciju igraće sa Alešandreom Patom i Akselom Vitselom, dok u drugom klubu kao direktor radi Antonio Kordon.  Interesantno da veliki uticaj na odlazak u Kinu ima strateška odluka za njegov biznis sa vinarijom. Pokrenuo je ovaj posao prije osam godina i navodno je potpisao marketinški ugovor sa jednom kineskom kompanijom o prodaji i distribuciji vina pa se očekuje da godišnje lansira preko dva miliona boca za najmnogoljudniju zemlju svijeta.

Iako se čini da je sve gotovo, Inijesta i dalje oklijeva sa transferom i ostavlja mogućnost ostanka, a podsjećamo da sa katalonskim klubom ima doživotni ugovor.

- Objaviću odluku ove sedmice. Emocije su snažne, iza nas je mnogo zajedničkih godina i uspomena. Drago mi je što smo navijačima ponovo ponudili ovu sliku i radost zbog trofeja, jer su zaslužili. Srećan sam zbog novog ličnog ostvarenja, zbog timskog uspjeha. Osjećam mnogo ljubavi i poštovanja od ljudi oko mene i zbog toga sam zahvalan. Neprocjenjiva je posvećenost navijača Barselone prema meni - rekao je Inijesta.

Novi Barsin rekord

Kataloncima je ovo bio četvrti uzastopni trijumf u ovom takmičenju čime su izjednačili 85 godina star rekord Atletik Bilbaa koji je Kup osvajao uzastopno od 1930. do 1933. godine ali i madridskog Reala koji je istu stvar napravio nešto ranije, između 1905. i 1908. godine. Barsa je samim ulaskom u finale srušila jedan rekord, prva je ekipa  koja je nastupala u put vezanih finala Kupa kralja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana