Hamilton na najbolji način završio rekordnu sezonu VIDEO

Agencije
Hamilton na najbolji način završio rekordnu sezonu VIDEO

Luis Hamilton, novi-stari šampion Formule 1, ovu sezonu završio je na najbolji način – pobjedom na Velikoj nagradi Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

Hamilton je odvozao još jednu izuzetnu trku u Abu Dabiju i došao do 73. trijumfa, čime je, u posljednjoj trci, na najbolji mogući način završio fantastičnu sezonu u kojoj je ostvario 11 pobjeda.

Englez je već obezbjedio peti trofej u karijeri kojim se izjednačio sa Huanom Manuelom Fanđom, pa je ispred njega ostao samo Mihael Šumaher sa sedam.

Luisa je u Abu Dabiju bodrio veliki prijatelj Vil Smit koji je bio gost Mercedesa, a ovaj mu je vratio sjajnom predstavom – u ranoj fazi je otišao da uzme ultrameke gume, vratio se kao šesti, a u nastavku samo čekao da mu se otvori put ka prvom mjestu.

To se, pošto su se smijenjivali Valteri Botas i Danijel Rikardo na vrhu, dogodilo dvadesetak krugova pre kraja i od tada se nije osvrtao.

Iza Hamiltona su ostali drugoplasirani Sebastijan Fetel i Maks Ferstapen, dok su prvih 10 kompletirali Rikardo, Botas, Karlos Sains, Lekler, Serhio Peres, Roman Grožan i Kevin Magnusen.

Trka u UAE bila je izuzetno zanimljiva u prvom i poprilično dosadna u drugom dijelu, a počela je stravičnim udesom Nika Hulkenberga, koji se po kontaktu sa Grožanom, dvaput prevrnuo i bolid mu se zapalio. Srećom, prošao je bez povreda, a oreol mu je vjerovatno spasao život.

Za zanimljive borbe pobrinuli su se Ferstapen, Botas, Lekler i Sains, a ova trka ostaće upamćena i po nekoliko detalja – dvostruki šampion Fernando Alonso se oprostio od Formule 1 (završio na 11. mestu), Kimi Raikonen je zbog kvara motora odustao od posljednjeg nastupa za Ferari, dok je Rikardo završio svoju epizodu u Red Bulu.

Hamilton je inače oborio rekord F1 sa 408 bodova, a kao i prethodnih sezona, Mercedes je ubjedljivo osvojio titulu u konkurenciji konstruktora.

U vrhu generalnog plasmana nije bilo previše promjena – Fetel je ostao drugi, Raikonen treći uprkos odustajanju, četvrti je Botas, ispred Ferstapena.

 

Pogledajte stravičan sudar bolida u Abu Dabiju

Vozač Renoa Niko Hulkenberg prošao je bez povreda nakon stravičnog okretanja njegovog bolida.

Do incidenta je došlo tokom sudara sa Romanom Grožanom u prvom krugu trke u Abu Dabiju.

Za incident niko neće snositi posljedice jer je utvrđeno da se dogodio u uobičajenom manevru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana