Французи преокретом гурнули Нијемце ка Лиги Б

Б92
Французи преокретом гурнули Нијемце ка Лиги Б

У дерби мечу посљедњег дана другог термина Лиге нација, Французи су у дуелу посљедња два првака свијета савладали Њемачку 2:1, послије преокрета у Сен Денију.

Српски арбитар Милорад Мажић је оправдано свирао два пенала на стадиону "Француска", по један за оба тима, а јунак домаћина је био двоструки стријелац Антоан Гризман.

Француска се другом побједом учврстила на првом мјесту у Групи 1, док су Нијемци другим поразом једном ногом закорачили у нижи ранг, Лигу Б.

Нијемци су у мечу за "бити или не бити" повели голом Тонија Кроса у 14. минуту из пенала који је послије играња руком Преснела Кимпембеа свирао Милорад Мажић.

"Панцери" су контролисали меч и послије вођства, али су Лерој Сане и Матијас Гинтер пропустили две одличне шансе да дуплираву вођство до средине првог полувремена.

У посљедњем минуту првог периода Оливије Жиру је био у ситуацији да изједначи, али је из добре позиције шутирао преко гола.

Француска је успоставила иницијативу у наставку, кружила је око казненог простора Њемачке, али је Нојер спречио Килијана Мбапеа да поравна резултат у 52. минуту.

Међутим, десет минута касније није имао шансе послије сјајог скока и шута главом Антоана Гризмана. Само пет минута касније Њемачка је имала прилику да се врати у вођство, али је Иго Лорис сјајно реаговао послије шута Сержа Гнабрија.

Казна је услиједила десет минута прије краја меча када је Матс Хумелс неопрезно стартовао у свом казненом простору и оборио Матуидија, па је Мажић свирао други пенал на Сен Денију, овај пут за домаћина.

Гризман је био немилосрдан са бијеле тачке у дуелу са Нојером и погодио за преокрет.

Нијемци у посљедња два кола морају да побједе Холандију и Француску, те да се надају неуспјеху "Орања" против "Триколора" уколико желе да опстану у првом рангу Лиге нација.

Лига Б: Украјина у "елити", Велсу острвски дерби

Фудбалери Украјине "овјерили" су пласман у Лигу А трећом узастопном побједом у Групи 1 Лиге Б Лиге нација.

Украјинци су голом Малиновског у финишу првог полувремена савладали директног ривала у борби за прву позицију Чешку.

Тако коло прије краја такмичења имају шест бодова више од Чеха, а девет од Словака који имају меч мање.

Важну побједу у Групи 4 остварио је Велс, такође минималним резултатом на гостовању у Ирској.

Острвски дерби ријешио је Хери Вилсон из слободног ударца, пола сата прије краја меча у Даблину, за скок "Змајева" на прво мјесто.

Велс има два бода више од Данске, али и утакмицу више, па ће путника у Лигу А одлучити међусобни дуел два тима у Кардифу 16. новембра.

Лига Ц: Драма у Групи 3 – Словенија остала у животу

Фудбалери Норвешке минималним резултатом савладали су Бугарску и изједачили се са ривалом на деоби прве позиције у Групи 3.

Двије селекције после четири кола имају по девет бодова, па ће у посљедња два кола водити жестоку борбу за пласман у Лигу Б.

Меч у Ослу ријешио је Мохамед Ељунуси у 31. минуту.

У другом мечу групе Словенија је ремизирала са Кипром 1:1 у Љубљани.

Голом Скубића у 83. минуту "Змајчеки" су избјегли четврти узастопни пораз, освојивши први бод у такмичењу.

Овим бодом Словенци су остали у игри за опстанак у Лиги Ц, јер два кола прије краја имају три бода мање од Кипра.

Тако нас у новембру осим драматичне борбе за виши ранг, очекује и трилер у борби за опстанак.

Лига Д: Грузија "оверила" Лигу Ц, Македонија угрозила, нова побједа Гибралтара

Фудбалери Грузије убједљиво су славили у Летонији 3:0 и два кола прије краја потврдили прво место у Групи 1 и пласман у виши ранг.

Грузини су четвртом узастопном побједом стекли недостижних седам бодова предности у односу на другопласирани Казахстан.

Драматичан новембар чека нас у Групи 4 гдје је Македонија дебаклом у Јерменији 0:4 угрозила прво мјесто.

Јермени су другом победом стигли на три бода од Македонаца, а у наредном колу гостују Гибралтару.

Међутим, неће им бити лако да се освете за бламажу од прије неколико дана с обзиром да је Гибралтар надиграо и Лихтенштајн 2:1.

Преокретом у другом полувремену најмлађа европска репрезентација је послије прве забележила и другу побједу у историји и укључила се чак у борбу за виши ранг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана