Epidemija teških povreda u NBA

Priredio: Ivan Dragičević
Epidemija teških povreda u NBA

Banjaluka - Teška povreda koljena Kristapsa Porzingisa uvukla je zebnju među fanove Njujork Niksa. Tim iz Velike jabuke od generacija Patrika Juinga i Džona Starksa čeka bolje dane, kao lice franšize projektovan je Letonac, a sada se svi pitaju hoće li popularni Staps biti isti poslije povrede i kakva je budućnost Niksa.

Odmah su počele komparacije sa Derikom Rouzom i Čikagom, podsjećanja na povredu legende Niksa Bernarda Kinga. Međutim nije samo ekipa Džefa Hornaseka hendikepirana, u ovom momentu oko 40 igrača u NBA ligi suočava se sa težim povredama, dobar dio njih primoran je da propusti sezonu. Ova sezona dobila je kvalifikaciju jedne od najmaleroznijih, počelo je sa lomom noge Gordona Hejvorda i to na debiju za Boston, iste večeri koljeno je stradalo Džeremiju Linu. Nju Orleans je sjajno gurao zahvaljujući nekadašnjim centrima Kentakija Entoniju Dejvisu i Demarkusu Kazinsu dok ovaj drugi nije pokidao Ahilovu tetivu. Do povrede je bilježio 25 poena i 13 skokova, prvi put u karijeri imao je priliku da igra plej-of, ali nije imao sreće. Nekoliko dana poslije njega jeziv lom noge desio se beku Feniksa Ajzei Kenenu, nešto slično je zadesilo Hejvorda, a ranije i Pola Džordža. Do ovog ljeta najplaćeniji igrač lige Majk Konli, takođe propušta ostatak sezone, od tog udarca Memfis nije mogao da se oporavi, jer je odlični plejmejker kao jedan od najpotcjenjenijih igrača nevjerovatna mašina u oba pravca. Ovdje se ne završava lista, najbolji defanzivac Oklahome Andre Robertson prilikom pokušaja zakucavanja povrijedio je čašicu koljena, predstoji mu pauza od deset mjeseci i njegovo odsustvo odmah se odrazilo na rezultate Tandera koji su vezali četiri poraza do trijumfa protiv Golden Stejta.

- Tu sam za njega, želim da to zna. Stojim na raspolaganju ako mu je potreban razgovor ili bilo koja druga pomoć. Prošao sam sve to, znam kako sam se osjećao tokom oporavka i kada se povreda desila. Andre je vjerovatno najbolji defanzivac u ligi, ima brze lateralne kretnje, pametan je, posjeduje duge ruke i snažno tijelo. Sigurno će nedostajati Tanderima - rekao je Robersonov bivši saigrača Kevin Durent.

Zvijezde Orlanda i Klivlenda, Nikola Vučević, odnosno Kevin Lav suočeni su sa istim problemom. Obojica su slomili ruku, Crnogorac je blizu povratka, ali nikada nije lako vratiti se u ritam pogotovo ukoliko mišić malo atrofira, a poseban problem može predstavljati ako se radi o šuterskoj ruci, što srećom kod njih nije slučaj. Posebna nepoznanica je odsustvo Kavaja Lenarda, San Antonio bez njega ne može da se nada većem uspjehu u plej-ofu. Posljednji meč odigrao je 13. januara. Prvo ga je mučilo rame pa sada kvadriceps, trener Sparsa Greg Popovič nije optimista.

- Stvari se ne odvijaju onako kako smo očekivali. Mislili smo da Kavaj neće ovoliko odsustvovati. Možda propusti plej-of kao Tim Dankan 2000. godine - rekao je Popovič.

Cijele sezone propustiće još ruki Heri Džajls, plej Klipersa Patrik Beverli, francuski centar Aleksis Ažansa, iskusni Tabo Sefološa i još neki momci, tako da se može govoriti o epidemiji teških povreda.

Šarlot najsrećniji

Jedina ekipa koja nema probleme s povredama je Šarlot. Tim čiji je vlasnik Majkl Džordan može da se nazove najsrećnijim u ligi, ali ni Bobketsi nisu bili potpuno mirni. Trener Stiv Kliford propustio je 21 utakmicu zbog velikih glavobolja prouzrokovanih nedostatkom sna. Na klupu se vratio sredinom januara.

Gordon otkazao zakucavanja

Zvijezda Orlanda Eron Gordon otkazao je nastup u zakucavanjima zbog problema sa kukom. Neizvjesan je nastup Lonza Bola na Ol star utakmici zvijezda u usponu, a povrede muče Metjua Delavedovu, Darena Kolisona, Čandlera Parsonsa, Kemerona Pejna, Redžija Džeksona i Terensa Rosa.

Povrede koljena

Kristaps Porzingis, Tajler Lajdon, Andre Roberson, Aleksis Ažansa, Patrik Beverli, Brendon Najt, Alan Vilijams, Džeremi Lin, Heri Džajls, Džon Vol, Tabo Sefološa.

Rame i ruka

Dante Egzum, Pol Milsap, Ron Bejker, Kavaj Lenard, Nikola Vučević, Kevin Lav, Markel Fulc.

Druge povrede

Majk Konli (peta), Set Kari (stres reakcija), Džon Luer (skočni zglob), Dion Vejters (skočni zglob), Malkolm Brogdon (kvadriceps), Mirza Teletović (plućna embolija), Demarkus Kazins (Ahilova tetiva), Solomon Hil (zadnja loža), Furkan Korkmaz (stopalo), Rudi Gej (peta), Šeldon Mek (Ahilova tetiva).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana