Епидемија тешких повреда у НБА

Приредио: Иван Драгичевић
Епидемија тешких повреда у НБА

Бањалука - Тешка повреда кољена Кристапса Порзингиса увукла је зебњу међу фанове Њујорк Никса. Тим из Велике јабуке од генерација Патрика Јуинга и Џона Старкса чека боље дане, као лице франшизе пројектован је Летонац, а сада се сви питају хоће ли популарни Стапс бити исти послије повреде и каква је будућност Никса.

Одмах су почеле компарације са Дериком Роузом и Чикагом, подсјећања на повреду легенде Никса Бернарда Кинга. Међутим није само екипа Џефа Хорнасека хендикепирана, у овом моменту око 40 играча у НБА лиги суочава се са тежим повредама, добар дио њих приморан је да пропусти сезону. Ова сезона добила је квалификацију једне од најмалерознијих, почело је са ломом ноге Гордона Хејворда и то на дебију за Бостон, исте вечери кољено је страдало Џеремију Лину. Њу Орлеанс је сјајно гурао захваљујући некадашњим центрима Кентакија Ентонију Дејвису и Демаркусу Казинсу док овај други није покидао Ахилову тетиву. До повреде је биљежио 25 поена и 13 скокова, први пут у каријери имао је прилику да игра плеј-оф, али није имао среће. Неколико дана послије њега језив лом ноге десио се беку Феникса Ајзеи Кенену, нешто слично је задесило Хејворда, а раније и Пола Џорџа. До овог љета најплаћенији играч лиге Мајк Конли, такође пропушта остатак сезоне, од тог ударца Мемфис није могао да се опорави, јер је одлични плејмејкер као један од најпотцјењенијих играча невјероватна машина у оба правца. Овдје се не завршава листа, најбољи дефанзивац Оклахоме Андре Робертсон приликом покушаја закуцавања повриједио је чашицу кољена, предстоји му пауза од десет мјесеци и његово одсуство одмах се одразило на резултате Тандера који су везали четири пораза до тријумфа против Голден Стејта.

- Ту сам за њега, желим да то зна. Стојим на располагању ако му је потребан разговор или било која друга помоћ. Прошао сам све то, знам како сам се осјећао током опоравка и када се повреда десила. Андре је вјероватно најбољи дефанзивац у лиги, има брзе латералне кретње, паметан је, посједује дуге руке и снажно тијело. Сигурно ће недостајати Тандерима - рекао је Роберсонов бивши саиграча Кевин Дурент.

Звијезде Орланда и Кливленда, Никола Вучевић, односно Кевин Лав суочени су са истим проблемом. Обојица су сломили руку, Црногорац је близу повратка, али никада није лако вратити се у ритам поготово уколико мишић мало атрофира, а посебан проблем може представљати ако се ради о шутерској руци, што срећом код њих није случај. Посебна непознаница је одсуство Каваја Ленарда, Сан Антонио без њега не може да се нада већем успјеху у плеј-офу. Посљедњи меч одиграо је 13. јануара. Прво га је мучило раме па сада квадрицепс, тренер Спарса Грег Попович није оптимиста.

- Ствари се не одвијају онако како смо очекивали. Мислили смо да Кавај неће оволико одсуствовати. Можда пропусти плеј-оф као Тим Данкан 2000. године - рекао је Попович.

Цијеле сезоне пропустиће још руки Хери Џајлс, плеј Клиперса Патрик Беверли, француски центар Алексис Ажанса, искусни Табо Сефолоша и још неки момци, тако да се може говорити о епидемији тешких повреда.

Шарлот најсрећнији

Једина екипа која нема проблеме с повредама је Шарлот. Тим чији је власник Мајкл Џордан може да се назове најсрећнијим у лиги, али ни Бобкетси нису били потпуно мирни. Тренер Стив Клифорд пропустио је 21 утакмицу због великих главобоља проузрокованих недостатком сна. На клупу се вратио средином јануара.

Гордон отказао закуцавања

Звијезда Орланда Ерон Гордон отказао је наступ у закуцавањима због проблема са куком. Неизвјесан је наступ Лонза Бола на Ол стар утакмици звијезда у успону, а повреде муче Метјуа Делаведову, Дарена Колисона, Чандлера Парсонса, Кемерона Пејна, Реџија Џексона и Теренса Роса.

Повреде кољена

Кристапс Порзингис, Тајлер Лајдон, Андре Роберсон, Алексис Ажанса, Патрик Беверли, Брендон Најт, Алан Вилијамс, Џереми Лин, Хери Џајлс, Џон Вол, Табо Сефолоша.

Раме и рука

Данте Егзум, Пол Милсап, Рон Бејкер, Кавај Ленард, Никола Вучевић, Кевин Лав, Маркел Фулц.

Друге повреде

Мајк Конли (пета), Сет Кари (стрес реакција), Џон Луер (скочни зглоб), Дион Вејтерс (скочни зглоб), Малколм Брогдон (квадрицепс), Мирза Телетовић (плућна емболија), Демаркус Казинс (Ахилова тетива), Соломон Хил (задња ложа), Фуркан Коркмаз (стопало), Руди Геј (пета), Шелдон Мек (Ахилова тетива).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана