Ђоковић поражен у осмини финала Торонта од деветнаестогодишњака

B92
Ђоковић поражен у осмини финала Торонта од деветнаестогодишњака

Новак Ђоковић поражен је у осмини финала Роџерс купа у Торонту од Стефаноса Циципаса из Грчке послије три одиграна сета.

Циципас је савладао актуелног шампиона Вимблдона и четвороструког освајача Роџерс купа са 6:3, 6:7(5), 6:3.

Новаку је ово био први турнир на бетону послије дуге паузе, али и први меч послије освајања трећег Гренд слема сезоне Вимблдона.

У прва два кола српски тенисер није играо добро, али је долазио до побједа против слабих тенисера. Ипак, сада је са друге стране мреже био талентовани Циципас, 19-годишњи Грк у веома доброј форми, и то се испоставило као превелики “залогај” за Ђоковића.

Од самог старта много већа жеља се видјела код Циципаса, а Новак је изгледао “анемично”. Грк је био свуда на терену, док је Новак правио неке неочекивано лаке грешке. Када сервиса није било, Ђоковић је улазио у проблеме, јер га је максимално притискао противник.

Прво је Циципас пропустио три брејк шансе, али је дошао до нових, које су тада биле три заредом. Ђоковић је спасао прве двије, код треће сјајно изградио поен, али ипак послао форхенд у аут, па је грчки тенисер лагано држао сервис до краја и повео са 1-0.

У другом сету прича је била малтене иста, сем што није било брзог брејка. У деветом гему сета Циципас долази до двије везане брејк шансе, али Ђоковић то спасава. Долазимо до тај-брејка, дјела игре у којем је коначно Србин био знатно бољи. Имао је Циципас среће, али недовољно, па је незванични 13. гем сета Ђоковић ријешио у своју корист.

Трећи сет и слична ситуација као у првом. Ритерн, који је био Новаков највећи недостатак у овом мечу, и недовољно жеље и воље, били су пресудни, макар је тако изгледало.

Циципас је на самом старту направио брејк, али је Ђоковић имао прилику са двије везане брејк шансе да га одмах врати. Ипак, пропустио је добру прилику, а онда је и кажњен, па је Циципас повео са 3:0 у одлучујућем сету.

Од тог тренутка оба тенисера су са лакоћом освајала своје сервис гемове, а томе се, наравно, више радовао талентовани Грк. У гему када је сервирао за своју највећу побједу у каријери Циципас малтене није могао да погоди ниједан први сервис, али ни то није било довољно “анемичном” Ђоковићу, који је забиљежио свој први пораз у трећем мечу послије освајања Вимблдона.

Циципас се у наредној рунди састаје са побједником дуела између Саше Зверева из Њемачке и Данила Медведева из Русије, а управо га је Зверев побједио у недавно завршеном турниру у Вашингтону.

Ђоковић је, упркос поразу, напредовао на АТП ранг листи, с обзиром да на турниру у Торонту није бранио бодове. Иста прича важиће и за наредни турнир на којем се очекује његово појављивање, једини Мастерс који није освојио у каријери Синсинати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана