Đoković: Nisam partner sa Pikeom, novi Dejvis kup sjajan za tenis

B92
Đoković: Nisam partner sa Pikeom, novi Dejvis kup sjajan za tenis

Novak Đoković demantovao je informaciju da se uortačio sa Đerarom Pikeom i investirao u novi sistem Dejvis kupa.

Međunarodna teniska federacija (ITF) potvrdila je saradnju sa kompanijom Kosmos, u vlasništvu fudbalera Barselone, i ugovor na 25 godina vredan 3 milijarde dolara koji će da reformiše DK.

ITF je jednoglasno odlučio da kreira novi veliki turnir koji će se igrati na kraju svake godine i predstavljaće Svjetsko ekipno prvenstvo u tenisu. Mediji su prenijeli da je jedan od učesnika dogovora i Đoković.

"Iznenadio sam se kad sam čuo. Nisam deo te grupe koja finansira projekat. Naglašavam – nisam poslovni partner Đerara Pikea. Kao predsednik Unije igrača i neko ko voli sport, samo pokušavam da pomognem. Prošlo je godinu i po otkako sam video Pikea da dolazi na turnire. Uložio je velike napore sa svojim saradnicima. Vrlo je strastven. Ja sam se trudio da pomognem. Možda su me doveli u vezu jer sam često bio u kontaktu sa Pikeom. Prijatelji smo, ali i zbog toga što sam predsednik Unije igrača. Bio sam uključen u pregovore, ali to je sve. Nemam interes u tome, niti neke koristi", rekao je Đoković u invervju za Parizijen.

Đoković je u svakom slučaju oduševljen projektom.

"To je fantastična vest za sport. Važno nam je da igramo za naše zemlje, a ja sam već deset godina isticao da sam protiv trenutnog formata. Kad god bi me neko pitao iskreno sam govorio o tome. I dalje mislim da trenutni sistem nije dobar i poslednje godine su to pokazale jer mali broj igrača igra konstantno u Dejvis kupu. Znam kako je to, dugo sam igrao konstantno na visokom nivou i u završnici Grend slem turnira, a DK je dolazi uglavnom posle tih takmičenja. Uvek je bila ogromna promena i morao si da se zapitaš da li je razumno. Promena formata je dobar potez, nešto što sam ja lično ali i mnogo ostalih igrača želeli da vidimo odavno", dodao je srpski teniser.

Mnogi teniski radnici su žustro reagovali zbog promjene sistema istakavši da je to "smrtna presuda" za DK.

"Tenis je veoma tradicionalan i u ovom trenutku vrlo konzervativan sport i znam da možda neke zemlje ili teniske kulture nisu rade za bilo kakve promene. DK je naravno tradicionalno, istorijsko, veoma uspešno takmičenje koje je ostavilo dubok trag što svi mi poštujemo. Ali istovremeno, potrebna je inovacija, potrebno je poboljšanje. To je generalno problem tenisa, previše se plašimo da ćemo određenim promenama povrediti integritet sporta pa smo previše odbojni prema bilo kakvom unapređenju. Drugi sportovi poput golfa, fudbala, košarke poseduju određene uspešne elemente koje možemo iskoristiti i u našem sportu. Poštujem svaku osobu koja je ostavila svoj trag i nasleđe u ovom sportu. Ali ostali sportovi napreduju i to moramo da radimo i mi. Postoji gomila prilika za napredak našeg sporta i podizanje na novi nivo. Nema ništa loše u tome, samo je potrebno proširiti svoje horizonte i izaći malo iz standardnih okvira", kaže Đoković.

"U ovom slučaju ovo je promena postojećeg takmičenja, ne uništavamo takmičenje, i dalje je tu. Unapređujemo ga, poboljšavamo celo takmičenje i njegov brend. Sa ovim novim formatom biće mnogo privlačniji u svetu sporta, za sponzore, medije, navijače. Privući će više pažnje jer je, priznajmo, format mnogo atraktivniji. Najatraktivniji sportovi imaju ovakav format. Mislim da je ovo dobro za naš sport. I Savezi koji budu učestvovali će zaraditi više novca. Izgleda da će se mnogo dobrih stvari dogoditi i to je ono što sam lično najviše želeo", dodao je Srbin.

Jedan od ključnih faktora uspjeha novog formata Dejvis kupa je datum, a to će biti novembar, poslije Završnog mastersa.

"Nisam 100 odsto siguran da je to najbolji termin. Razumem zašto žele da se igra u poslednjoj nedelji sezone jer je to praktično finalni vikend DK. To je kao šlag na tortu. Razmem marketinški razlog iza toga. Ali biće veoma interesantno čuti šta igrači misle o tome, a jedna od tema sastanka Unije igrača u Indijan Velsu biće format DK. Pričaćemo sa mnogo igrača u IV i Majamiju i videti šta oni žele. Postoje četiri moguće nedelje toom godine kada bi turnir mogao da se igra. Videćemo. Ali generalno gledano, skupiti najtalentovanije tenisere na 7-10 dana na jednom turniru je fenomenalna stvar. Šta možemo još da poželimo?", zaključio je Novak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana