Darko Rajaković, trener u štabu Oklahome za Glas Srpske: Obradović bi bio uspješan u NBA

Ivan Dragičević
Darko Rajaković, trener u štabu Oklahome za Glas Srpske: Obradović bi bio uspješan u NBA

Oklahoma - Srpski trener u štabu Oklahome Darko Rajaković radi veliki posao za Bilija Donovana i Tandere, koji ove sezone sa potpuno drugačijim timom pokušavaju da zauzmu što bolje mjesto pred plej-of, a kasnije krenu po NBA trofej.

Posao neće biti nimalo lak, Zapad predvodi aktuelni šampion Golden Stejt, a tu su, kao i svake godine, Hjuston i San Antonio.

- Zapad je malo drugačiji, Minesota je postala plej-of tim, Denver i LA Klipers se bore za ulazak među osam. Promenilo se to da je Juta slabija, ostala je bez prve zvezde Gordona Hejvorda i nikada nije lako prilagoditi se životu posle odlaska najboljeg igrača. Golden Stejt je prvi favorit, dolaskom Kevina Durenta stavili su šlag na tortu i igraju odlično - rekao je Rajaković za "Glas Srpske".

Eventualni susret sa Voriorsima značio bi pravi spektakl. Tanderi sa novoformiranom velikom trojkom i utemeljenim rivalstvom garantovali bi zanimljivu seriju.

- Imamo sedam novih igrača, došli su Pol Džordž i Karmelo Entoni. Oni su NBA veterani, svakako da svojim iskustvom mnogo pomažu. Prilagođavamo se, zadovoljni smo dosadašnjim učinkom, ali znamo da možemo još bolje. Jednostavan je recept za uspeh protiv Voriorsa, samo moramo da dobijemo četiri utakmice (smijeh). Šalu na stranu, moraćemo da odradimo savršenu pripremu za te utakmice, verujem da imamo kvalitet da im se suprotstavimo - rekao je Rajaković.

U prilog njegovoj priči govori velika gostujuća pobjeda protiv vicešampiona Klivlenda, kojem je Oklahoma ubacila 148 poena i to u Ohaju. Lebron Džejms kaže da nikada ni na igrici nije primio toliko poena.

- Odigrali smo jako dobro, pogotovo šuterski, što je dovelo do toliko ubačenih poena. Klivlend je i dalje jedan od favorita za NBA trofej, sigurno će se najviše pitati na Istoku. Ostavili smo tu utakmicu iza sebe i okrenuli su novim izazovima - dodao je srpski stručnjak.

Koliko god ekipe jurile pobjede svake večeri, psihologija se mijenja početkom doigravanja.

- Ne mogu da kažem da pobeda nije obaveza u svakom meču ligaškog dela, ali je plej-of drugačiji. Najstudioznije spremamo utakmice, navijači prave euforiju, pritisak i celokupna atmosfera poprimaju drugačije obrise - kazao je Čačanin.

Kod pomenute pripreme utakmica veliku ulogu ima napredna statistika kojom su Amerikanci zaluđeni. NBA timovi prilično se oslanjaju na ovu komponentu, pa je, recimo, Hjuston formirao stil igre na osnovu nekih proračuna.

- Analitika je danas veoma važna, pomenuo si Hjuston koji je možda najbolji primer za ovu priču. Njima je cilj da ulaze u reket i što više poena postižu na obruču. I mi se u pripremi utakmica oslanjamo mnogo na analitiku, postala je gotovo neizostavan dio NBA lige. Pokazuje koji su šutevi dobri, koji nisu, iz kojih situacija određeni igrač najbolje pogađa pa se trudiš da ga dovedeš na komforno mesto - rekao je Rajaković.

Mnogo se diskutuje o današnjem izgledu NBA lige, postoje različita mišljenja. Činjenica je da bude negledljivih utakmica, pojedine ekipe tankuju i igra se mekše nego prije. Ipak, brojke i zainteresovanost fanova govore drugačije.

- Košarka je potpuno drugačija u odnosu na vreme kada su igrali Peđa Stojaković i Vlade Divac. Kingsi su tada bili unikat, igrali su efikasno, sa mnogo slobode u igri. Danas su svi prihvatili taj stil, NBA je postao liga bekova, dok su 90-ih dominirali centri. Danas centri imaju drugačiju ulogu, ne mogu reći da izumiru, ali su tu da naprave dobar blok, idu u snažan rol, te obezbeđuju skokove. Ekipe često igraju sa četiri niska igrača i centrom, neke izvedu pet bekova, kao što je Klivlend uradio protiv nas. NBA je danas na vrhuncu sa aspekta popularnosti, posete i interesovanja fanova, novca, marketinga - zaključio je Rajaković.

Zbog raznih razloga dio nestručne javnosti sklon je mišljenju da najbolji evropski treneri ne bi mogli da prenesu svoj stil u Americi, pa se tako sumnja u uspjeh Željka Obradovića zbog prepoznatljivog načina vođenja mečeva.

- Željko je jedan od najboljih trenera svih vremena i verujem da ne bi bilo problema da se prebaci u NBA i prilagodi radu u Americi. Toliko puta je pokazao svoj kvalitet, nije osvajao titule sa jednim klubom već je radio u Srbiji, Španiji, Grčkoj i Turskoj. O njemu, njegovom kvalitetu i znanju ne treba trošiti reči, toliko puta je dokazao umeće prilagođavanja i bio bi uspešan NBA trener - objasnio je Rajaković.

Samostalno je vodio filijalu Oklahome i već četvrtu sezonu je u štabu Tandera. Ne skriva želju da jednog dana postane prvi trener nekog NBA tima, što nije lako ispuniti.

- Svakako da razmišljam i maštam o tome. To je cilj, ali treba mnogo stvari da se poklopi da bi se ispunio. Igor Kokoškov je u ligi 17 godina, a još nije dobio šansu, nadam se da će on prvi dobiti taj posao pa onda ja. Inače, stalno smo u kontaktu mi Srbi u Americi (pet srpskih trenera radi u NBA i NCAA). Držimo se zajedno, nema nas 1.000 nego možemo da se prebrojimo na prste jedne ruke - rekao je Srbin na radu u Oklahomi.

Treninzi

Naporan raspored utakmica dovodi do varijacija na temu treninga pa se igračima pažljivo dozira opterećenje.

- Treninzi nisu isti. Kada je serija gostovanja, logično da je intenzitet manji, a kada imamo manje utakmica, onda se trudimo da malo pojačamo rad. Imamo kondicione trenere i tim sportskih naučnika, u dogovoru s njima pravimo sedmodnevni plan treninga. Kroz razgovore, gledanje videa i individualni rad sa igračima vidimo na šta treba da stavimo akcenat - objasnio je Rajaković.

Zadovoljan Srbima

Trenutno u NBA ligi nastupa pet košarkaša sa različitim uspjehom. Sa nekima od njih Rajaković se takmičio u Srbiji.

- Bjelicu, Tea i Bobija znam još iz mlađih kategorija kada sam vodio utakmice protiv njih. Nedavno smo igrali sa Sakramentom pa sam pričao sa Bogdanom. Bjelica nosi drugu petorku Vulvsa, nije lako biti dio rotacije kod trenera Toma Tibodoa, a on na svakoj utakmici pokazuje kvalitet. Teo igra dobro, Jokić je odavno na vrhunskom nivou - rekao je Rajaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana