Дарко Рајаковић, тренер у штабу Оклахоме за Глас Српске: Обрадовић би био успјешан у НБА

Иван Драгичевић
Дарко Рајаковић, тренер у штабу Оклахоме за Глас Српске: Обрадовић би био успјешан у НБА

Оклахома - Српски тренер у штабу Оклахоме Дарко Рајаковић ради велики посао за Билија Донована и Тандере, који ове сезоне са потпуно другачијим тимом покушавају да заузму што боље мјесто пред плеј-оф, а касније крену по НБА трофеј.

Посао неће бити нимало лак, Запад предводи актуелни шампион Голден Стејт, а ту су, као и сваке године, Хјустон и Сан Антонио.

- Запад је мало другачији, Минесота је постала плеј-оф тим, Денвер и ЛА Клиперс се боре за улазак међу осам. Променило се то да је Јута слабија, остала је без прве звезде Гордона Хејворда и никада није лако прилагодити се животу после одласка најбољег играча. Голден Стејт је први фаворит, доласком Кевина Дурента ставили су шлаг на торту и играју одлично - рекао је Рајаковић за "Глас Српске".

Евентуални сусрет са Вориорсима значио би прави спектакл. Тандери са новоформираном великом тројком и утемељеним ривалством гарантовали би занимљиву серију.

- Имамо седам нових играча, дошли су Пол Џорџ и Кармело Ентони. Они су НБА ветерани, свакако да својим искуством много помажу. Прилагођавамо се, задовољни смо досадашњим учинком, али знамо да можемо још боље. Једноставан је рецепт за успех против Вориорса, само морамо да добијемо четири утакмице (смијех). Шалу на страну, мораћемо да одрадимо савршену припрему за те утакмице, верујем да имамо квалитет да им се супротставимо - рекао је Рајаковић.

У прилог његовој причи говори велика гостујућа побједа против вицешампиона Кливленда, којем је Оклахома убацила 148 поена и то у Охају. Леброн Џејмс каже да никада ни на игрици није примио толико поена.

- Одиграли смо јако добро, поготово шутерски, што је довело до толико убачених поена. Кливленд је и даље један од фаворита за НБА трофеј, сигурно ће се највише питати на Истоку. Оставили смо ту утакмицу иза себе и окренули су новим изазовима - додао је српски стручњак.

Колико год екипе јуриле побједе сваке вечери, психологија се мијења почетком доигравања.

- Не могу да кажем да победа није обавеза у сваком мечу лигашког дела, али је плеј-оф другачији. Најстудиозније спремамо утакмице, навијачи праве еуфорију, притисак и целокупна атмосфера попримају другачије обрисе - казао је Чачанин.

Код поменуте припреме утакмица велику улогу има напредна статистика којом су Американци залуђени. НБА тимови прилично се ослањају на ову компоненту, па је, рецимо, Хјустон формирао стил игре на основу неких прорачуна.

- Аналитика је данас веома важна, поменуо си Хјустон који је можда најбољи пример за ову причу. Њима је циљ да улазе у рекет и што више поена постижу на обручу. И ми се у припреми утакмица ослањамо много на аналитику, постала је готово неизоставан дио НБА лиге. Показује који су шутеви добри, који нису, из којих ситуација одређени играч најбоље погађа па се трудиш да га доведеш на комфорно место - рекао је Рајаковић.

Много се дискутује о данашњем изгледу НБА лиге, постоје различита мишљења. Чињеница је да буде негледљивих утакмица, поједине екипе танкују и игра се мекше него прије. Ипак, бројке и заинтересованост фанова говоре другачије.

- Кошарка је потпуно другачија у односу на време када су играли Пеђа Стојаковић и Владе Дивац. Кингси су тада били уникат, играли су ефикасно, са много слободе у игри. Данас су сви прихватили тај стил, НБА је постао лига бекова, док су 90-их доминирали центри. Данас центри имају другачију улогу, не могу рећи да изумиру, али су ту да направе добар блок, иду у снажан рол, те обезбеђују скокове. Екипе често играју са четири ниска играча и центром, неке изведу пет бекова, као што је Кливленд урадио против нас. НБА је данас на врхунцу са аспекта популарности, посете и интересовања фанова, новца, маркетинга - закључио је Рајаковић.

Због разних разлога дио нестручне јавности склон је мишљењу да најбољи европски тренери не би могли да пренесу свој стил у Америци, па се тако сумња у успјех Жељка Обрадовића због препознатљивог начина вођења мечева.

- Жељко је један од најбољих тренера свих времена и верујем да не би било проблема да се пребаци у НБА и прилагоди раду у Америци. Толико пута је показао свој квалитет, није освајао титуле са једним клубом већ је радио у Србији, Шпанији, Грчкој и Турској. О њему, његовом квалитету и знању не треба трошити речи, толико пута је доказао умеће прилагођавања и био би успешан НБА тренер - објаснио је Рајаковић.

Самостално је водио филијалу Оклахоме и већ четврту сезону је у штабу Тандера. Не скрива жељу да једног дана постане први тренер неког НБА тима, што није лако испунити.

- Свакако да размишљам и маштам о томе. То је циљ, али треба много ствари да се поклопи да би се испунио. Игор Кокошков је у лиги 17 година, а још није добио шансу, надам се да ће он први добити тај посао па онда ја. Иначе, стално смо у контакту ми Срби у Америци (пет српских тренера ради у НБА и НЦАА). Држимо се заједно, нема нас 1.000 него можемо да се пребројимо на прсте једне руке - рекао је Србин на раду у Оклахоми.

Тренинзи

Напоран распоред утакмица доводи до варијација на тему тренинга па се играчима пажљиво дозира оптерећење.

- Тренинзи нису исти. Када је серија гостовања, логично да је интензитет мањи, а када имамо мање утакмица, онда се трудимо да мало појачамо рад. Имамо кондиционе тренере и тим спортских научника, у договору с њима правимо седмодневни план тренинга. Кроз разговоре, гледање видеа и индивидуални рад са играчима видимо на шта треба да ставимо акценат - објаснио је Рајаковић.

Задовољан Србима

Тренутно у НБА лиги наступа пет кошаркаша са различитим успјехом. Са некима од њих Рајаковић се такмичио у Србији.

- Бјелицу, Теа и Бобија знам још из млађих категорија када сам водио утакмице против њих. Недавно смо играли са Сакраментом па сам причао са Богданом. Бјелица носи другу петорку Вулвса, није лако бити дио ротације код тренера Тома Тибодоа, а он на свакој утакмици показује квалитет. Тео игра добро, Јокић је одавно на врхунском нивоу - рекао је Рајаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана