Дан када је свијет плакао за Сеном

B92
Дан када је свијет плакао за Сеном

На данашњи дана навршава се 25 година од трагедије на стази Имола у којој је погинуо један од најбољих возача Формуле 1 свих времена, Ајртон Сена.

Бразилац је био и остао симбол Формуле 1, један од оних који ће се памтити за сва времена. Његов бескомпромисни и лудо храбар стил вожње је непоновљив.

Сена је током каријере возио за четири тима, Толман, Лотус, Мекларен и Вилијамс, имао је 80 подијума и укупно 41 побједу, као и три титуле свјетског првака, 1988, 1990. и 1991. Ко зна колико би их још имао да није погинуо у 34. години живота.

Те 1994. године Сена је тек био прешао у редове Вилијамса. Прве двије трке у сезони није завршио и тада је рекао како за њега сезона креће од Имоле.

Тај викенд на трци за Велику награду Сан Марина опамтиће се као један од најтрагичнијих у историји спорта. Много тога је указивало да ће се догодити трагедија и да су се ствару у то вријеме, прилично отеле контроли када је ријеч о безбједности самих актера трке.

Дан прије погибије Сене, на истој стази живот је током квалификација изгубио Аустријанац Роланд Раценбергер, када је при брзини од 310 километара на сат у кривини Вилнев ударио у заштитни зид.

Сена је отишао на мјесто трагедије и постоји прича о томе како му је тадашњи шеф медицинског центра ФИА Сид Воткинс сугерисао да напусти трке и оде на пецање, што је био њихов заједнички хоби.

"Ја не могу да живим без тркања", одговорио му је тада Сена.

Дан касније на трци, у седмом кругу на злогласној кривини Тамбурело, Сена је при брзини од 307 километара ударио у ограду. Није му било спаса, иако је пренешен у болницу у Болоњи. Свијет је остао без једног од највећих синова Формуле 1.

Свијет је туговао данима и годинама и сада послије 25 година, чланови породице Формуле 1 одају му дужну почаст. (Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана