Čudo se dogodilo – Liverpul nokautirao Barsu za finale Lige Šampiona

B92
Čudo se dogodilo – Liverpul nokautirao Barsu za finale Lige Šampiona

Fudbaleri Liverpula napravili su čudo i plasirali se u finale Lige šampiona!

“Redsi” su pregazili Barselonu 4:0 (1:0) na Enfildu i eliminisani Katalonce nakon 0:3 na Nou Kampu u prvom meču!

Barselona je doživjela “Deža vi” jer joj se isto dogodilo prošle sezone u četvrtfinalu, nakon 4:1 na svom terenu, izgubila je 3:0 od Rome u Rimu i ispala.

Podvig Liverpula je tim veći što Jirgen Klop nije mogao da računa na svoja dva najbolja igrača Muhameda Salaha i Roberta Firmina zbog povreda.

Međutim, njihov izostanak su iskoristili Divok Origi i Žoržinjo Vajnaldum i sa po dva gola postali neočekivani heroji Enfilda.

Origi je donio vođstvo Liverpulu iskoristivši odbitak u sedmom minutu, da bi Vajnaldum kao rezervista poslao goste u nokdaun sa dva gola za 122 sekunde početkom drugog poluvremena.

U trenucima kada je pao tempo i čekala se mirna završnica bez previše rizikovanja, domaći igrači su nasamarili neoprezne goste i na “kvarno” im dali četvrti gol.

Robertson je brzo izveo korner dok su se Katalonci namještali, a njihovu neopreznost je iskoristio Origi drugim golom iz peterca na meču.

Liverpul će tako drugu sezonu u nizu igrati u finalu Lige šampiona, ko će mu biti rival u Madridu 1. juna saznaće za 24 sata nakon revanša između Ajaksa i Totenhema u Amstedramu. “Kopljanici” imaju gol prednosti iz Londona.

Liverpul je očekivano krenuo ofanzivno od prvog minuta i zapretio već u 57. sekundi, kada je Alba sprečio asistenciju Šaćirija.

Nastavili su “Redsi” da pritiskaju odbranu Barse i to im donosi gol već u sedmom minutu.

Alba je loše reagovao poslije dubinske lopte sa polovine Liverpula, spustio je glavom loptu na nogu Maneu, ovaj je predao Hendersonu koji uz dosta sreće ulazi u kazneni prostor i šutira u donji lijevi ugao.

Ter Štegen brani, ali se lopta odbija pravo do Divoka Origija koji je smješta u nebranjenu mrežu (1:0).

Nekoliko minuta kasnije dogodio se sporan trenutak, Mane je pao poslije duela sa Robertom, ali je sudija Čakir samo domahnuo.

U međuvremenu se razigrao Mesi, a s njim i Barsa, pa je uslijedila kanonada Liverpulovog gola.

Nekoliko puta je “tukao” Argentinac, ali je Alison Beker sjajno branio, da bi u najboljoj prilici za gol Mesi pretjerao sa driblinzima pa Matip mu oduzima loptu na “penalu”.

Sredinom prvog dijela meča Liverpul opet preuzima inicijativu, Robertson sjajno šutira sa ivice kaznenog, ali brani i Ter Štegen.

U narednom napadu Barse sjajnu dubinsku loptu je dobio Suares, ali u posljednjem trenutku ispred njega reaguje Robertson i sprečava stopostotnu šansu.

U samoj završnici meča sjajni Arturo Vidal, koji je imao pet uspješnih startova tokom prvog poluvremena, uklizavanjem sprečava Robertsona da možda izjednači.

S druge strane Alison spasava gol Liverpula u situaciji jedan na jedan sa Albom, kojem je zicer servirao Mesi.

Na poluvremenu Jirgen Klop pravi izmjenu koja je sve promjenila. Beka Robertsona mijenja vezista Vajnaldum koji režira nokaut Barselone.

Krenula su oba tima otvoreno nakon pauze, Ter Štegen i Alison sjajno reaguju na opasne pokušaje Van Dajka i Suaresa, nakon čega je uslijedilo sunovrat Katalonaca.

Vajnaldum baca u trans “Redse” u roku od 122 sekunde. Prvo koristi centaršut Aleksander-Arnolda sa desne strane i iz trka zakucava loptu sa 7-8 metara po sredini po zemlji u mrežu.

Već u narednom napadu pokazuje da je opasan i glavom jer na savršen centaršut Šaćirija sa lijeve strane skače kao košarkaš i pogađa lijeve rašlje.

Tek tada Valverde pravi izmjenu i formaciju sa kojom je vjerovatno trebalo da počne meč, umjesto nevidljivog napadača Kutinja uvodi beka Semeda.

Barselona preuzima inicijativu, Mesi ne koristi slobodan udarac iz pozicije iz koje je pogodio na Kamp Nou, a potom mu Alison brani šut iskosa sa desne strane.

Gosti su nastavili da diktiraju ritam, ali su jalovo napadali, Kopov tim je sjajno neutralisao Mesija i Suaresa koji su rijetko uspijevali međusobno da kombinuju.

A onda, u trenucima kada je značajno pao ritam meča, kada se očekivala mirna završnica bez previše rizikovanja, novi šok za goste.

Zaspala je odbrana Barselone dok su se domaćini spremali da izvedu korner, to je iskoristio Aleksander-Arnold i brzo gurnuo lotptu pred gol, a to je iskoristio Divok Origi i drugim golom donio Liverpulu gol za prednost u ukupnom rezultatu!

Barselona je krenula napred u posljednjih desetak minuta, ali demoralisani Katalonci nisu uspjeli da konkretno zaprete golu Liverpula, koji se vraća u finale LŠ, svoje deveto u istoriji gdje će se boriti za šestu titulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana