Boltu Laureus poslije Đokovića

Agencije
Boltu Laureus poslije Đokovića

MONTE KARLO - Atletičar sa Jamajke Jusein Bolt dobio je prestižnu nagradu "Laureus" kao najbolji sportista svijeta za 2016. godinu na svečanosti u Monte Karlu.

Boltu je to četvrti put u karijeri da ga Laureus akademija bira za najboljeg. Prethodno, ista čast pripala mu je 2009, 2010. i 2013. Jamajčanin je na tronu naslijedio Novaka Đokovića, koji je vladao svjetskim sportom dvije godine zaredom. Američka gimnastičarka Simon Bajls, koja je dominirala na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, dobila je "Laureus" nagradu u ženskoj konkurenciji i na tronu je naslijedila Serenu Vilijams.

U konkurenciji za sportistu godine bili su Kristijano Ronaldo (Portugalija, fudbal), Jusein Bolt (Jamajka, atletika), Mo Farah (Velika Britanija, atletika), Endi Marej (V. Britanija, tenis), Stiven Kari (SAD, košarka) i Lebron Džejms (SAD, košarka).

U konkurenciji dama, za najprestižniju individualnu nagradu u svijetu sporta borile su se Simon Bajls (SAD, gimnastika), Keti Ledecki (SAD, plivanje), Alison Feliks (SAD, atletika), Anđelik Kerber (Njemačka, tenis), Elen Tompson (Jamajka, atletika) i Lora Keni (V. Britanija, biciklizam).

Timom godine proglašen je bejzbol ekipa Čikago Kabsi koji su osvojili MLB prvenstvo nakon 108 godina dok je povratnik godine američki plivač Majkl Felps koji je osvojio 23. zlatnu medalju na OI u Riju. Kod osoba sa invaliditetom nagradu je osvojila Italijanka Beatris Vio za osvojenu zlatnu medalju u mačevanju na Igrama prošle godine. Svjetski šampion u "formuli 1" Niko Rozberg dobio je nagradu za učinak godine. Nagradu "Sport za dobro" za inspiraciju u sportu dobio je Olimpijski tim izbjeglica koji se takmičio u Brazilu.

Lester

Šampion Engleske u fudbalu ekipa Lestera dobila je nagradu "Duh sporta" zbog osvajanja Premijer lige dok je dvadesetdevetogodišnjoj Rejčel Aterton pripala nagrada "Sportska osoba u akciji" za nastupe u spustu sa biciklom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana